Belföld

Felmentették a francia jegybank elnökét a hamisitás vádja alól

A francia központi bank bankbotrányba keveredett elnökét, Jean-Claude Trichet-t szerdán felmentette a párizsi bíróság és ezzel elhárult az akadály az elől, hogy Trichet-t beiktassák Win Duisenberg utódjaként az Európai Központi Bank elnöki pozíciójába.

Trichet, mint a francia kormány kincstárgügyi hivatalának vezetőjét azzal vádolták, hogy felelős az akkor még állami tulajdonban lévő Crédit Lyonnais pénzintézet könyveinek 1990-es elején történt meghamisításáért. Az ügyész legkevesebb tíz hónapos börtönbüntetést indítványozott Trichet ellen, aki mellett további nyolc személy ellen emeltek vádat Franciaország háborús évek utáni legnagyobb pénzügyi botrányában.

Az Európai Unió vezetői e hét végén Görögországban, Athénban rendeznek csúcstalálkozót és ezen várhatóan gyors döntést hoznak Trichet beiktatásáról. Win Duisenberg eredetileg 68. születésnapján, július 9-én akart távozni hivatalából, de az európai kormányfők kérésére hozzájárult ahhoz, hogy a Trichet-ügy tisztázásáig hivatalában maradjon. A bírósági felmentés ellenére az EKB utódlásának kérdését némi bizonytalanság övezi, hiszen fellebbezés esetén még elhúzódhat a per.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik