Belföld

Történelmi per: Svájcban elítélték az első maffiózót

A maffiának dolgozó jogászt, a 62 éves Francesco Morettit 14 évre ítélték el egy svájci bíróságon. Az alpesi országban ez volt az első eset, hogy valakit bűnszövetkezetben való részvételért marasztaltak el.

A luganói (Olasz-Svájcban lévő) bíróság hatvanmillió svájci frank (46 millió dollár) értékű pénzmosás vádját találta megalapozottnak Moretti esetében. A jogász az olasz maffiának dolgozott a Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint. A Ticino svájci kantonban dolgozó Moretti ártatlannak vallotta magát a kéthetes perben, és tagadta, hogy az olasz maffiának dolgozott volna.

Tagadta azt is, hogy egy hatalmas kábítószer-ügyletet finanszírozott volna, amelynek során öt tonna kokaint csempésztek Dél-Amerikából Európába 1993-ban. Ugyanakkor a bírónő, Agnese Balestra-Bianchi arra a következtetésre jutott, hogy elegendő bizonyíték gyűlt össze Moretti elítélésére, aki 1993-ban Caracasba, Venezuela fővárosába utazott, és állítólag személyesen adott át 11,2 millió svájci frankot (3,2 millió dollárt) az ottani partnereinek.

Moretti Olaszországban, Calabriában született, de svájci állampolgárságot szerzett. 1981-ben két évre már elvesztette ügyvédi praxisát, miután megszegte a kötelező titoktartást, 1986-ban pedig Olaszországban ítélték el, illegális fegyvertartás miatt. Moretti neve már korábban felmerült az úgynevezett Ticinogate botrányban, amely egy svájci bíró, Franco Verda és egy feltételezett maffiafőnök, Gerardo Cuomo nevével kapcsolódott össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik