Belföld

A pénzügyminiszter irányelve a pénzmosás megelőzéséről

A pénzmosás megelőzésére és megakadályozására adott ki június 16-án irányelvet László Csaba pénzügyminiszter - tájékoztatta többek között a FigyelőNetet is a tárca.

A tárca közleménye szerint a pénzügyminiszter irányelvet adott ki az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytatóknak; a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján folytatóknak; a nemesfémmel, drágakővel, ezekből készült tárgyakkal, ékszerekkel, kulturális javakkal, művészeti alkotásokkal kereskedőknek, azokat árverésen vagy bizományosként értékesítőknek. Az irányelvek a Pénzügyi Közlöny 2003. június 16-ai számában jelentek meg. Emellett a Pénzügyminisztérium internetes oldalán is hozzáférhetőek.

Mint ismeretes, a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény 2003. június 16-án lépett hatályba. A törvény 12. paragrafusa előírja, hogy a pénzügyminiszter a fentiekben felsoroltak számára irányelvet köteles kibocsátani.

Az irányelvet az érintett szervezetek érdekképviseleti szerveivel folytatott egyeztetések eredményeként sikerült véglegesíteni. A fentiekben felsorolt tevékenységet végzőknek az irányelv megjelenésétől számítva 90 nap áll rendelkezésére saját belső pénzmosás elleni Szabályzatuk elkészítéséhez – szól a tárca közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik