Belföld

Oblath Gábor ismét a Monetáris Tanács tagja lehet

Oblath Gábort, a Kopint-Datorg tudományos tanácsadóját a Monetáris Tanács tagjának jelöli Járai Zsigmond. "A Monetáris Tanács tagságáról januárban lemondott Oblath Gábort a miniszterelnök kérésére ismét a testület tagjának jelöli Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke" - válaszolt az MTI kérdésére Missura Gábor, a jegybank szóvívője. "Korábban több jelöltről - köztük Czakó Borbáláról, az Ernst and Young vezérigazgatójáról - próbált egyeztetni Járai Zsigmond a miniszterelnökkel, de eredménytelenül" - tette hozzá.

Oblath Gábort szerdán kellett volna meghallgatnia az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának, de a meghallgatást a jelölt külföldi tartózkodása miatt későbbre halasztották. Oblath korábban, 2001 februárjától 2003 januárjáig tagja volt a monetáris politikát alakító testületnek. Noha mandátuma még nem járt le, posztjáról 2003 januárjában lemondott. “A jegybank csak a mindenkori kormánnyal együttműködve képes arra, hogy inflációs céljait jelentős költségek és kockázat nélkül elérje” – fogalmazott a kormányfőhöz írt január 24-i lemondó levelében.

A Monetáris Tanácsnak jelenleg hét tagja van: az MNB elnökén kívül Adamecz Péter, Auth Henrik, Riecke Werner és Szapáry György alelnökök, valamint Kádár Béla és Káró Tamás. A testület tagjait a miniszterelnökkel való egyeztetés után az MNB elnöke jelöli és a köztársasági elnök nevezi ki. A jelöltet a kinevezés előtt meghallgatja az Országgyűlés illetékes bizottsága is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik