Belföld

A Mol üdvözli a gáztörvény elfogadását

A Mol üdvözli a gáztörvény elfogadását, amely lehetővé teszi, hogy a piac szereplői az Európai Unió szabályozási modellje szerint működjenek a jövőben - közölte a társaság többek között a FigyelőNettel is.

A törvény elfogadásával megvalósulhat, hogy 2004-től a Mol gázüzletága kiszámítható és a gázszektor többi szereplőjéhez hasonlóan nyereséges gazdálkodást folytasson, egyben kiszámíthatóvá teszi a hazai gáztermelés jövedelmezőségének alakulását – írja a társaság közleménye. A Mol gázüzletében a hazai termelésű földgáz is az importárak által meghatározott reális piaci értéken kerül elszámolásra, ugyanakkor a Mol Rt. által fizetendő bányajáradék-többlet miatt a hazai gáztermelés nyeresége átmenetileg csökken. A hazai termelésű gáz elismerhető nyereségének törvényben leírt növekedése normál piaci körülmények között néhány éven belül a többletbefizetés megszűnéséhez vezet.

A lakossági árak kompenzációjának modellje a Mol szerint csökkenti az üzlet szereplőinek kockázatát. A gáztörvény elfogadása egyben lehetővé teszi az Európai Unió előírásaival összhangban a piac liberalizációját. A piacnyitás megnyitásának első fázisa lehetővé teszi a feljogosított nagy ipari fogyasztók számára, hogy 2004. január elsejétől a szabad piacra léphessenek. Ez egyben kihívást is jelent a Mol gázüzlete számára, hiszen a jövőben versenypiaci környezetben kell helytálljon. A Mol által a nem szabályozott üzletekben elért eredmények már eddig is bizonyították, hogy társaságunk versenypiaci helyzetben képes sikeresen működni.

A Mol bízik abban, hogy a törvény elfogadását követően mielőbb elfogadásra kerülnek azok a rendeletek, amelyek meghatározzák az ár- és tarifa szabályozás részleteit, a vezetékrendszerekhez és tárolókhoz való hozzáférés szabályait, és amelyek hosszú távon kiszámíthatóvá teszik a Mol és a gázpiac többi szereplőjének jövedelmezőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik