Belföld

A Mol üdvözli a gáztörvény elfogadását

admin

2003. 06. 17. 10:20

A Mol üdvözli a gáztörvény elfogadását, amely lehetővé teszi, hogy a piac szereplői az Európai Unió szabályozási modellje szerint működjenek a jövőben - közölte a társaság többek között a FigyelőNettel is.

A törvény elfogadásával megvalósulhat, hogy 2004-től a Mol gázüzletága kiszámítható és a gázszektor többi szereplőjéhez hasonlóan nyereséges gazdálkodást folytasson, egyben kiszámíthatóvá teszi a hazai gáztermelés jövedelmezőségének alakulását – írja a társaság közleménye. A Mol gázüzletében a hazai termelésű földgáz is az importárak által meghatározott reális piaci értéken kerül elszámolásra, ugyanakkor a Mol Rt. által fizetendő bányajáradék-többlet miatt a hazai gáztermelés nyeresége átmenetileg csökken. A hazai termelésű gáz elismerhető nyereségének törvényben leírt növekedése normál piaci körülmények között néhány éven belül a többletbefizetés megszűnéséhez vezet.

A lakossági árak kompenzációjának modellje a Mol szerint csökkenti az üzlet szereplőinek kockázatát. A gáztörvény elfogadása egyben lehetővé teszi az Európai Unió előírásaival összhangban a piac liberalizációját. A piacnyitás megnyitásának első fázisa lehetővé teszi a feljogosított nagy ipari fogyasztók számára, hogy 2004. január elsejétől a szabad piacra léphessenek. Ez egyben kihívást is jelent a Mol gázüzlete számára, hiszen a jövőben versenypiaci környezetben kell helytálljon. A Mol által a nem szabályozott üzletekben elért eredmények már eddig is bizonyították, hogy társaságunk versenypiaci helyzetben képes sikeresen működni.

A Mol bízik abban, hogy a törvény elfogadását követően mielőbb elfogadásra kerülnek azok a rendeletek, amelyek meghatározzák az ár- és tarifa szabályozás részleteit, a vezetékrendszerekhez és tárolókhoz való hozzáférés szabályait, és amelyek hosszú távon kiszámíthatóvá teszik a Mol és a gázpiac többi szereplőjének jövedelmezőségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.