Belföld

Csődközelben a Grundig magyar beszállítója

A német Grundig cég felszámolása miatt csődközeli helyzetbe került annak egyik hazai beszállítója, a 900 embert foglalkoztató szécsényi központú Elektronikai és Mechanikai Termelő és Szolgáltató Kft. - közölte Gulyás Imre ügyvezető igazgató hétfőn. Elmondta: annak ellenére, hogy a cég ez évben összesen mintegy 2,5 milliárd forint értékű külföldi megrendeléssel rendelkezik, a Grundig cég felszámolása után keletkezett több mint 30 százalékos termeléskiesést nem sikerült pótolni.

Ezzel a szécsényi központ 700 és váci gyár 200 dolgozójának munkahelye került veszélybe – tette hozzá. Gulyás Imre tájékoztatása szerint jelenleg 360, többségében női betanított munkás hónapok óta állásidőn van, amire minimálbért kapnak. A társaság a Nógrád Megyei Munkaügyi Központnak egy hónappal ezelőtt bejelentette 360 dolgozó tervezett elbocsátását.

Arra a kérdésre, hogy erről személy szerint mikor tájékoztatják az érintetteket, és azok számíthatnak-e a törvényben előírt végkielégítésre, az ügyvezető igazgató nem tudott pontos választ adni. A helyzet súlyos, lassan az egész cég léte a tét. A fizetési gondok, illetve a jelentős adósság miatt nagy a veszélye annak, hogy felszámolási eljárás indul a társaság ellen – mondta.

Sásdiné Oláh Krisztina, a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a cég valóban bejelentette dolgozói létszámának jelentős csökkentését, de konkrét neveket is tartalmazó listát még nem küldött. Amikor a megyei munkaügyi központ értesült a szécsényi üzem foglalkoztatási gondjairól, segítségképpen munkahely-megőrző támogatást ajánlott fel, amelyet a cégvezetés nem vett igénybe.

A megyei munkaügyi központ levélben tudatta a céggel, hogy kész munkába helyezést elősegítő bizottságot létrehozni a helyszínen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik