Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a tanárok

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha a közoktatási törvényt június 23-án jelenlegi formájában fogadja el a parlament - írja a Népszabadság.

Kerpen Gábor, az érdekvédelmi tömörülés elnöke érdeklődésünkre elmondta, találkozót kezdeményeztek az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökével, mivel úgy látják, a közoktatási törvény módosítási javaslata több ponton is ellentétes más jogszabályokkal, illetve önmagával.

Példaként említette a tervezet általa „cselédpasszusnak” nevezett részét, amelynek értelmében – a PDSZ számításai szerint – évi 490 órát is taníthatnának a pedagógusok a kötelező órákon felül. A munka törvénykönyve ezzel szemben 280 órában maximálja a túlmunkát. – Egy másik paragrafus pedig a végzettségekre vonatkozó követelményekkel ütközik – mondja Kerpen Gábor. E szerint az ötödik és a hatodik évfolyamon az időkeret 25–40 százalékában tanítóknak kell oktatniuk, holott a tanárok úgy szerezték diplomájukat, hogy azzal a felső tagozatban taníthatnak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik