Belföld

Gyermekek ellen is harcolhattak Kongóban az EU-csapatok

admin

2003. 06. 16. 08:49

A kongói EU-hadsereg parancsnoka szerint csapatai pszichológiailag felkészültek arra a lehetőségre, hogy gyermekekből álló hadsereg támadja meg őket. Az EU-haderőnek egy repülőteret és két menekülttábort kell biztosítaniuk.

Meg nem erősített hírek szerint gyermekek is voltak abban a csapatban, amely megtámadta a kongói konfliktusról tudósító újságírók 50-tagú csoportját.

Bruno Neveux tábornok, a kongói EU-haderő parancsnoka úgy látja, ha gyermekek is harcolnak ellenük, ők ugyanolyan katonák, mint a felnőttek. Gyakran drogok, alkohol hatása alatt, vagy a felnőttektől félve indulnak bevetésre, s az EU katonáinak velük szemben is joguk van megvédeni magukat.

Noha a tábornok részletes információkat nem árult el a küldetés szabályairól, az biztos, hogy az EU haderő tagjai önvédelemből viszonozhatják a tüzet, és a rájuk lövő ellenséget meg is ölhetik. Arra azonban nincsenek feljogosítva, hogy demilitarizálják a térséget. Neveux tábornok szerint csapata tapasztalt, és felkészült a gyermekkatonákkal való harcra is.

Az EU csapatainak az a feladata, hogy biztosítsanak egy repülőteret és a közelben lévő, 20 ezer embernek szállást adó menekülttábort. A feladat teljesítése során fegyveres ellenállásra lehet számítani a helyi milíciák részéről.

Sajtójelentések szerint a Kongóban működő Hema és Lendu milíciák mintegy 30 százaléka gyermekekből áll.

Forrás: www.euro.hu


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsőbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.