Belföld

Gyermekek ellen is harcolhattak Kongóban az EU-csapatok

A kongói EU-hadsereg parancsnoka szerint csapatai pszichológiailag felkészültek arra a lehetőségre, hogy gyermekekből álló hadsereg támadja meg őket. Az EU-haderőnek egy repülőteret és két menekülttábort kell biztosítaniuk.

Meg nem erősített hírek szerint gyermekek is voltak abban a csapatban, amely megtámadta a kongói konfliktusról tudósító újságírók 50-tagú csoportját.

Bruno Neveux tábornok, a kongói EU-haderő parancsnoka úgy látja, ha gyermekek is harcolnak ellenük, ők ugyanolyan katonák, mint a felnőttek. Gyakran drogok, alkohol hatása alatt, vagy a felnőttektől félve indulnak bevetésre, s az EU katonáinak velük szemben is joguk van megvédeni magukat.

Noha a tábornok részletes információkat nem árult el a küldetés szabályairól, az biztos, hogy az EU haderő tagjai önvédelemből viszonozhatják a tüzet, és a rájuk lövő ellenséget meg is ölhetik. Arra azonban nincsenek feljogosítva, hogy demilitarizálják a térséget. Neveux tábornok szerint csapata tapasztalt, és felkészült a gyermekkatonákkal való harcra is.

Az EU csapatainak az a feladata, hogy biztosítsanak egy repülőteret és a közelben lévő, 20 ezer embernek szállást adó menekülttábort. A feladat teljesítése során fegyveres ellenállásra lehet számítani a helyi milíciák részéről.

Sajtójelentések szerint a Kongóban működő Hema és Lendu milíciák mintegy 30 százaléka gyermekekből áll.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik