Belföld

A statisztikák tükrében az idegenforgalom első négy hónapja

A kereskedelmi szálláshelyek az idén az első négy hónapban 18,3 milliárd forint szállásdíj-bevételt értek el, ami folyó áron 5 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint 2003 január-áprilisában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek 3,4 millió vendégéjszakát töltöttek el, 1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi négy hónaphoz képest.

Az idén április végéig a kereskedelmi szálláshelyek külföldi vendégeinek száma 4 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek 1,8 millió éjszakát töltöttek el, ami 5 százalékos visszaesést jelent 2002 első négy hónapjához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-éjszakáinak 68 százalékát az EU-országokból érkező turisták vásárolták meg. A belföldi vendégek 1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken január és április között, mint egy évvel korábban.

A január-április közötti időszakban a szállodák országosan 34 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami 3 százalékponttal maradt el a múlt év azonos időszakától. A kereskedelmi szálláshelyek január-áprilisban összesen 38 milliárd forint bevételt értek el, ami folyó áron 1 százalékkal kisebb az előző év első harmadában befolyt összegnél.

Az összes bevétel közel fele származott szállásdíjakból. A szállásdíjakból származó bevétel 5 százalékkal csökkent, a szálláshelyek vendéglátóegységeinek, valamint az egyéb szolgáltatások bevétele 2-5 százalékkal bővült az első négy hónapban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágat január-áprilisban 9 százalékos áremelkedés jellemezte.

Január-áprilisban a külföldi állampolgárok 8 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 3 százalékos élénkülést jelent 2002. azonos időszakához képest.

A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma a tavalyi év első négy hónapjához képest jelentősen, egynegyedével emelkedett, és megközelítette a 4,1 millió alkalmat.

Előzetes adatok szerint 2003 I. negyedévében az utazási irodák szervezésében 54 ezer külföldi látogatott Magyarországra, 14 százalékkal kevesebben, mint az előző év hasonló időszakában.

A turisták egynegyede Németországból és Olaszországból érkezett hazánkba. Külföldre 100 ezer magyar állampolgár utazott, számuk 8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Jelentősen nőtt a kiutazó turisták és az általuk eltöltött éjszakák száma 15 illetve 14 százalékkal. A kiutazó turisták 68 százaléka Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba és Szlovákiába ment.

A belföldi szervezett utazásokon 83 ezren vettek részt, ezen belül több mint egytizeddel nőtt a rövidebb időtartamú utazásokon részt vevők száma. A külföldi utazások megszervezését 217, a beutaztatást 169, a belföldi utazások szervezését 149 utaztató szervezet végezte. Az utazásszervezés lebonyolítására az első negyedév végén 1551 iroda állt rendelkezésre.

A vendéglátásból 2003 I. negyedévében 94 milliárd forint árbevétel származott, a forgalom volumene 2,6 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik