Belföld

Rémtörténetek holland magánkórházakból

A holland magánkórházak tömegesen szegik meg a felelősségteljes betegápolás szabályait, így az ezekben az intézményekben ápolt betegeknél jóval gyakrabban alakulhatnak ki szövődmények, mint az állami kórházakban ápoltak esetében – áll egy friss jelentésben.

A holland egészségügyi felügyelőség húsz magánklinikát vizsgált meg, és nem találta kielégítőnek a betegek biztonságát. (Hollandiában összesen 101 egészségügyi intézmény van magántulajdonban.) Azt nem árulták el, hogy a vizsgált kórházakban a szabályok be nem tartása miatt adódott-e életveszélyes helyzet, esetleg haláleset is történt-e.

Rossz doktor

A többnyire esztétikai operációkat lebonyolító kórházak felénél családorvosok vizsgálták a betegeket, és egyetlen szakorvos sem volt mellettük. Néhány kórházban képesítés nélkül foglalkoztattak nővéreket, két intézményben nem orvos végzettségű alkalmazottak állapítottak meg olyan diagnózist, amelynek következtében sebészi beavatkozást hajtottak végre.

Kilenc esetben a műtét előtt nem vizsgálták meg kellőképpen a beteget, így a beavatkozás előtt nem ismerhették a kórtörténetét, az esetleg kockázatot jelentő betegségeket. A minőségi ellenőrzést nem biztosították kellőképpen a vizsgált kórházak felénél, a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályozások nem léteztek, és nem dolgoztak ki standard eljárást a betegek újraélesztésére.

A 20 klinika közül egyben sem sterilizálták a törvényben előírt módon az orvosi eszközöket, nem rendelkeztek szakképesített alkalmazottakkal, akik a fertőtlenítéssel foglalkoztak volna, ez egyik nőgyógyászati klinikán egyszerűen csak kifőzték az eszközöket. Az intézmények fele nem nyújtott a műtét utáni helyzet alakulását figyelő külön gondoskodást, így váratlan állapotrosszabbodás esetén nem tudtak volna időben beavatkozni.

Becsapott betegek

Az intézményekben nem lehetett a törvény által előírt módon panaszt emelni. A tájékoztatás és a tanácsadási szolgáltatás rossz, például a legtöbb pácienssel elhitették, hogy létezik a “kozmetikai sebész” orvosi munkakör, holott ilyen hivatalosan nincs. Ugyanakkor túl rövid az az idő, amit a pácienseknek adnak, hogy azok átgondolhassák a magukkal, illetve hozzátartozójukkal kapcsolatos felelősségteljes döntéseket.

A szabályokat megsértő kórházakat arra kötelezték, hogy sürgősen szüntessék meg a hiányosságokat, a felügyelőség pedig további vizsgálatokat folytat.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik