Belföld

Megvan az új lengyel pénzügyminiszter

Leszek Miller lengyel miniszterelnök elfogadta Grzegorz Kolodko pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes lemondását, és Andrzej Raczko személyében kijelölte az új pénzügyminisztert.

Szerda esti varsói sajtóértekezletén Miller azt is bejelentette, hogy Jerzy Hausner jelenlegi gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter miniszterelnök-helyettesi kinevezést kap, és megbízzák a gazdasági ügyek koordinálásával.

Miller Kolodko lemondása elfogadását azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter és minisztertársai között a keddi kormányülésen véleménykülönbségek merültek fel. Az ülésen a kabinet Kolodko közpénzügyi reformcsomagját vitatta meg.

Hausner a sajtóértekezleten azt ígérte, hogy programjában megőrzi Kolodko programjának egyes részeit, de új elemeket is beépít. Ezek között említette az adózás bázisának kiszélesítését és az adóbehajtás javítását. Közölte, hogy a kormány által kedden elfogadott 2004-es költségvetési sarokszámok, amelyeket még Kolodko készített elő, továbbra is érvényben maradnak. A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy Lengyelország 2007-ben vagy 2008-ban csatlakozhat az euróövezethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik