Belföld

A bővítés után az osztrák és francia vállalatok szembesülnek leginkább a versennyel

A kelet-közép-európai országok viszonylatában mutatkozó hatalmas kereskedelmi többlet ellenére az osztrák iparvállalatok a leendő EU-tagok támasztotta növekvő versenyével találják szembe magukat.

Érdekes módon úgy tűnik, hogy Ausztria és Franciaország az Európai Unió azon két tagállama, amely leginkább versenyez a kelet-közép-európai országokkal – ismertette egy tanulmány eredményét Peter Havlik, a Bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet (WIIW).

Az 1995 és 2001 közötti időszakot felölelő tanulmány szerint Csehország Németországgal, Írországgal, Magyarországgal, Japánnal, Ausztriával és Franciaországgal versenyez az EU piacán, míg Lengyelország főleg Ausztriának és Franciaországnak támaszt versenyt.

A WIIW szerint mind Ausztria, mind Franciaország piaci hányadot veszített az Európai Unióban és ez a piacvesztés úgy tűnik, hogy jelentősen arányban áll a kelet-közép-európai országok piacnyerésével. A jövőre csatlakozó tagországok ugyanakkor alig támasztanak versenyt olyan meglévő tagállamoknak, mint Görögország, Spanyolország vagy Portugália.

Peter Havlik meglehetősen heterogén képet festett a kelet-európai iparról: a versenyképesség mind országonként, mind iparáganként rendkívül különböző. Az utóbbi években a termelékenységüket növelő ágazatok közé sorolta az elektro-optikai ipart, a bútoripart vagy a szállítóeszköz-gyártást, míg veszített termelékenységéből például a kelet-európai élelmiszeripar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik