Belföld

Százmilliárdos aszálykár országszerte

Akár a 100 milliárd forintot is elérheti országosan az aszály okozta kár az idén. Az őszi búza termésátlaga például várhatóan 3 tonna körül lesz hektáronként, de inkább még ennél is kevesebb. Rendkívül nagy károkat okozott a szárazság a zöldségekben is.

Akár a 100 milliárd forintot is elérheti országosan az aszály okozta kár az idén – mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára szerdán. A szakember hangoztatta: az aszálykár bekövetkezett, most már a károkat kellene enyhíteni. Horváth Gábor szerint a kalászosok kára országosan elérheti a 40 milliárd forintot.


Az őszi búza termésátlaga például várhatóan 3 tonna körül lesz hektáronként, de inkább még ennél is kevesebb. Az átlag termés normális időjárási viszonyok között hektáranként több mint 4 tonna. A MOSZ főtitkára szerint a tömegtakarmány jelentős mennyiségének kiesése nagy gondokat okozhat az állattenyésztésben. Ezt a takarmánybázist ugyanis külföldről nem lehet pótolni.

A kukoricatermésről a szakember még nem bocsátkozott jóslásokba, de szerinte a terméskiesés mértéke 10-20, sőt 30 százalékos is lehet. A MOSZ főtitkára szerint a gabonatermés még így is fedezni fogja a hazai szükségleteket, némi többlet lehet az abraktakarmányoknál, a tömegtakarmány esetében a hiány viszont jelentős mértékű, mintegy 50 százalékos lehet.

Rendkívül nagy károkat okozott Horváth Gábor szerint a szárazság a zöldségekben, ahol a növényi kultúrák öntözés nélkül sok helyen tönkremennek. Ezért a szakember szerint minden segítget meg kell adni azoknak, akik öntözni tudnak, hogy élhessenek ezzel a lehetőséggel. A MOSZ főtitkára szerint mindenekelőtt kármentésre volna szükség, főleg a zöldségfélék tekintetében. Emellett pénzügyi segítséget kellene nyújtani a gazdálkodóknak oly módon, hogy a különféle pályázatokban vállalt kötelezettségeik teljesítése alól az idei évben felmentést kapnak azok, akiknél az aszálykár mértéke igazolhatóan elérte a 15 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik