Belföld

Új privatizációs hullám Szlovákiában

admin

2003. 06. 11. 15:29

A szlovák kormány kedden későn az úgynevezett stratégiai cégek teljeskörű privatizációjáról döntött. Az eddig érvényben levő törvény a "nagy privatizálásról" azt írta elő, hogy az eladandó cégekben legalább 51 százalékos részesdés állami kézben kell maradjon.

A döntés alapján a gazdasági miniszter olyan törvényjavaslatot készít elő, amely lehetővé teszi az eddigi állami részesedések eladását magáncégeknek. Mikulas Dzurinda kormányfő hangsúlyozta, hogy minden egyes cégről külön tárgyalás alapján döntenek. A kormány a három áramszolgáltató 51 százalékát, a szlovák elektromos művek 49 százalékát és hat hőszolgáltatóban 100 százalékos részt kíván értékesíteni.

A szlovák gázipari cég, az SPP különleges helyzetben van: az állam jelenleg többségi részesedésén keresztül biztosítja döntő befolyását. A német Ruhrgas és a francia Gaz de France birtokolja jelenleg az SPP részvényeinek 49 százalékát. A kormányfő közölte, hogy az SPP teljes privatizálásával nem sietnek, bár a magánosítás szükséges, hogy az idei államháztartási hiány csökkentése miatt.

Banki elemzők szerint a privatizációs bevételek lehetővé tennék a szükséges nyugdíj- és adóreform finanszírozását, miközben az ellenzék elveti a további magánosítást. Ellenzéki gazdasági szakértők szerint a kormánynak meg kellene tartania részesedését a stratégiai cégekben.

Szlovákiában tavaly 181,9 milliárd korona (5,0 milliárd dollár) közvetlen külföldi befektetésre került sor, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi 73,7 milliárd koronának. A szlovák jegybank adatai szerint a közvetlen külföldi befektetés döntő része privatizáció révén került az országba, az ebből származó bevétel 152,0 milliárd koronát tett ki, amiből 121,9 milliárd korona bevételt hozott az SPP gázipari monopolcég többségi részének az eladása.

Elemzők szerint többé nem ismétlődik meg a tavalyihoz hasonlóan jelentős közvetlen külföldi befektetés, 2002-ben a kiugrást e téren ugyanis az SPP-ügylet adta. Ugyanakkor a számos, részben már magánosított közüzemi cég még állami tulajdonrészének eladása több száz millió dollár bevételt hoz majd az országnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.