Belföld

Felmérés a magyar telekommunikációs szokásokról

A magyar háztartások mintegy háromnegyede rendelkezik vezetékes telefonnal, és csaknem kétharmadukban van legalább egy mobiltelefon.

A Hírközlési Felügyelet (HíF) és a Szonda Ipsos tavaly decemberi, szerdán részleteiben is nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint a kábeltévé-ellátottság alacsonyabb, csak minden második háztartásban van.

A legalacsonyabb az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya: nagyjából minden tizennegyedik magyar háztartásban lehet használni a világhálót. A felmérés szerint a háztartások mintegy kétharmada rendelkezik egynél több fajta telekommunikációs eszközzel. A csoporton belül azoknak a háztartásoknak a száma a legnagyobb, amelyek vezetékes és mobiltelefonnal, illetve kábeltévével is rendelkeznek. Ide tartozik az összes háztartás mintegy egynegyede.

A többféle telekommunikációs eszközzel rendelkező háztartások közül a vezetékes- és mobiltelefonnal, kábeltévével és internettel is ellátott háztartások vannak a legkevesebben: ezek aránya az összes háztartás 7 százaléka. A háztartások egy százalékában csak kábeltévé van, 6 százaléka pedig nem rendelkezik semmilyen telekommunikációs eszközzel.

A háztartások havonta átlagosan 6.180 forintot költenek vezetékes- és mobiltelefonra, valamint kábeltévére és internetre. Havi szinten a legtöbbet a mobiltelefonokra, a legkevesebbet a kábeltévére áldoznak, az otthoni internet-használat és a vezetékes telefon fenntartása nagyjából ugyanannyi pénzébe kerül havonta a háztartásoknak.

A csupán egyféle telekommunikációs eszközzel rendelkező háztartások közül havonta legtöbbet a mobiltelefonnal, míg legkevesebbet a kábeltévével rendelkezők költenek telekommunikációra.

A többféle eszközt használók közül a vezetékes és mobiltelefonnal, kábeltévével és internettel is ellátott háztartások kiadásai a legmagasabbak, mintegy 40 ezer forint havonta, míg a kutatás szerint a vezetékes telefon és kábeltévé párosítás jár a legalacsonyabb havi költségekkel.

A többféle eszközzel is rendelkezők negyede költ mintegy 18 ezer forintot havonta távközlésre: ezek a háztartások rendelkeznek vezetékes és mobiltelefonnal, valamint kábeltévével.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.