Belföld

Az ellenzék Medgyessyt faggatná a megszorításokról

A költségvetési bizottság ellenzéki képviselői többek között a múlt héten bejelentett megszorító intézkedések okairól és várt hatásairól kérdeznék meg Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A Parlament Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ellenzéki tagjai kedden kezdeményezték Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását a bizottság soron következő ülésén. Az ellenzéki képviselők azt szeretnék, hogy a kormányfő számoljon be a múlt héten bejelentett megszorító intézkedések okairól és várt hatásairól, illetve az ezzel kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal által elrendelt tíz napos hírzárlatról.

A bizottság ellenzéki tagjai többek között arra kíváncsiak – áll az általuk kiadott közleményben, hogy az egyes minisztériumoktól elvárt 2,5 százalékos költségcsökkentés pontosan mely tárcákat és milyen mértékben érinteni. Választ várnak a kormányfőtől arra is: a megszorító intézkedés után hogyan alakulnak a tárcáknál a dologi kiadások, a bérköltségek, illetve milyen arányban várhatóak elbocsátások az egyes minisztériumokban vagy háttérintézményeiknél.

A bizottság tagjai érdemi választ szeretnének Medgyessy Pétertől arra a kérdésre is, hogy a hazánkban 6 éve legalacsonyabb, és a környező országok átlagától 1,5 százalékkal elmaradó gazdasági növekedés gyorsulását elősegíti-e a kormányzati megszorítás, az általuk Medgyessy-csomagra keresztelt intézkedéssorozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik