Belföld

Paks: az üzemzavar elhárítását francia és orosz cég is vállalná

A paksi atomerőműben bekövetkezett áprilisi üzemzavar elhárítására szóló ajánlatokat várhatóan csütörtökön nyújtja be az orosz TVEL, illetőleg az üzemzavart okozó Framatome ANP cég.

Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű keddi sajtótájékoztatóján Pakson elmondta: ezt követően értékelik ki a két cég elképzeléseit szakmai fórumokon. A vezérizgató az eltelt napok eseményeit ismertetve szólt arról, hogy elvégezték a beszerzett neutronfluxus-mérő kísérleti működését a paksi atomerőmű 1-es blokkjában, és még a nap folyamán áttelepítik a műszert a 2-es blokkba, a sérült elemeket tartalmazó tartály közelébe.

Tájékoztatása szerint a műszer beüzemelését feltételként szabta a kamerás vizsgálatról szóló engedély. Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes az információt kiegészítve hozzáfűzte: ez az engedély a tisztítótartály fölötti kamerás vizsgálatra szól, a behatolásos vizsgálat engedélyezése még folyamatban van.

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis István szólt arról, hogy a finn atomerőművek által kikísérletezett és engedélyeztetett nagy radioaktivitású hulladéktároló konténerek igénybevételéről, illetőleg az ősz folyamán Paksra szállításáról szakértői tárgyalások folynak. A sajtótájékoztatón ismertették a paksi atomerőműben működő négy szakszervezet közös állásfoglalását.

Kiss Mihály, a Padosz elnöke szerint a politika bizonyos körei és a sajtó egy része felelős az erőmű presztízsének folyamatos rombolásáért. A közzétett írásos állásfoglalásban a négy szakszervezet megfogalmazza: a legnagyobb anyagi kár a termelés kieséséből származik, ennek ellenére “elsődleges kell hogy legyen a sérült üzemanyag kazetták biztonságos eltávolítása és csak ezt követően lehet a kettes blokk visszaindításával foglalkozni”.

Leszögezik: ahhoz, hogy az anyagi kárt a cég kiheverje, “kell a tulajdonos felelős gondolkodása is, az itt megtermelt eredményt a jövőben másként kell felhasználni, nem pedig osztalék címén folyamatosan elvinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik