Belföld

Csehország az ázsiai elektronikai cégek kedvenc beruházási célpontja

A nagy ázsiai elektronikai gyártók Csehországot tették meg a kibővített Európai Unión belüli gyártási központjukká - írta a keddi Financial Times, a japán befektetés-ösztönző ügynökség szerint azonban komoly versenytársnak tűnik a visegrádi négy maradék három tagja.

A vezető brit üzleti napilap helyszíni riportja szerint máris folyik a gyártás áthelyezése cseh ipartelepekre a cégek saját országbeli, illetve a jelenlegi EU-tagországokban működő üzemeiből.

A Hewlett Packardnak számítógépeket összeszerelő tajvani Foxconn elektronikai bérgyártó cég vezetője a lapnak azt mondta, hogy “a kibővített Európa központja Csehország”.

Az elemzés szerint az ázsiai befektetők áradatát a japán Matsushita indította el még 1996-ban, amikor Plzenben felépítette tévégyárát. A CzechInvest cseh beruházásösztönző hatóság egyik tanácsadója szerint a japán vállalatokra jellemző, hogy követik egymást egy-egy beruházási helyszínre. – Amint valahol megjelenik egy nagy név, a többiek is elkezdik felmérni az ottani lehetőségeket – mondta a szakértő.

A Jetro, a japán kereskedelem- és befektetés-ösztönző ügynökség adatai szerint Csehországban ma már 45 nagy japán beruházó működik; ezek a cégek eddig 2 milliárd dollárt fektettek a cseh gazdaságba és 23 ezer embert foglalkoztatnak. A japán cégek zöme az autóiparhoz kötődő elektronikai gyártást végez Csehországban.

A CzechInvest szerint további 25 japán, illetve egyéb ázsiai nagyvállalattal, köztük a Toshibával és a Samsunggal folynak tárgyalások lehetséges jövőbeni beruházásokról.

A Financial Times szerint most már elsősorban az ország földrajzi elhelyezkedése, semmint az alacsony bérköltség a fő oka az ázsiai befektetők érdeklődésének. Csehország fekszik a legközelebb az uniós csatlakozó országok közül Nyugat-Európához, a távol-keleti elektronikai gyártók fő felvevőpiacához.

A Foxconn csehországi tevékenységének igazgatója a lapnak azt mondta: a végfelhasználók most már sokkal igényesebbek, mint korábban, és “ha akarnak valamilyen terméket, azt azonnal akarják”.

Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább. A Matsushita például meredeken csökkentette cardiffi tévéüzemének gyártását a plzeni üzem felépítése után. A Foxconn glasgow-i üzemét fejlesztette vissza a csehországi terjeszkedéssel párhuzamosan – írta a brit lap.

A cikk szerint ugyancsak jelentős vonzerőt jelentenek az erős cseh elektronikai ipari hagyományok és a műszaki felsőoktatási intézmények. Az ország már a szovjet korszakban is a keleti tömb elektronikai központja volt, a Tesla az egykori Csehszlovákiában 300 ezer embernek adott munkát, és sok beruházó a volt szocialista elektronikai nagyvállalat üzemeibe telepítette saját gyártását.

A CzechInvest derűlátó a továbbiakat illetően is, de a Jetro arra figyelmeztet, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mind keményebb versenytárssá válik – írta a Financial Times.

Vannak már kedvezőtlen tapasztalatok is: a szingapúri Flextronics bérgyártó tavaly egy alig két évvel korábban megnyitott üzemet zárt be, szélnek eresztve 2400 alkalmazottat, alacsony keresletre hivatkozva. Az LG Philips nemrégiben 1300 fős gárdájának felét küldte kényszerszabadságra, mert lassabban fogynak a Csehországban gyártott házimozi-rendszerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik