Belföld

Maratoni alku a Kirchmédiáért

A hírek szerint mégis folytatódik a tavaly megroppant Kirch-csoport legértékesebb részéért folyó alkudozás. A tét nem kicsi, a legnagyobb európai médiapiac tisztes szelete juthat amerikai kézre.

Nem jutott nyugvópontra a csődbe ment Kirch-csoport legértékesebb részének megszerzéséért folyó alkudozás. Szerdán még azt közölték, hogy meghiúsult Haim Saban amerikai milliárdos azon terve, hogy megvásárolja Németország legnagyobb tévékonszernjét, a ProSiebenSat.1-et. Tegnap azonban már arról szivárogtak ki hírek a tárgyalásokhoz közel álló forrásoktól, hogy Haim Saban amerikai milliárdos továbbra is érdeklődik a KirchMedia iránt.


Bauer helyére lépett Saban 

 A német televíziós piac szelete

Az eladásra kínált német konszernhez tartozik a ProSieben és a Sat 1. állomáson kívül a Kabel 1 és az N24 televíziós csatorna is. Saban egy új leányvállalaton keresztül a részvények 36 százalékát, ezzel együtt a szavazatok 72 százalékát szerezné meg. A felek nem árulták el a vételárat, de szakmai körökben úgy tudják, hogy Saban kétmilliárd eurót fizet a ProSiebenSat 1.-ért, valamint a filmes jogokkal való kereskedés megszerzéséért.

A német gazdasági versenyhivatal áprilisi döntése szinte még a Kirch-birodalom tavaly tavasszal bejelentett csődjénél is nagyobb port vert fel Németországban. A versenyhivatal jóváhagyása nyomán ugyanis Németországban először nyílik mód arra, hogy külföldi kézbe jusson a televíziós piac egy jelentős része. A felhatalmazással élve, a Saban Capital médiacsoport megvásárolhatja a ProSiebenSat.1 Média Rt.-t, valamint a KirchMédia televíziós és filmjogait. Az egyiptomi származású amerikai vállalkozó előtt azt követően nyílt meg az út, hogy a hamburgi Bauer kiadó visszavonult a ProSiebenSat1. birtoklásáért folyó licitből.


Átrendeződik a legnagyobb európai médiapiac


A Kirch-csoport tavaly tavaszi megroppanásakor arról írtak a német lapok, hogy gyökeres átrendeződés előtt áll Európa legnagyobb, s a világ egyik legjelentősebb médiapiaca. Nem volt túlzó ez a kijelentés, hiszen a Kirch-birodalom fénykorában olyan építőkockákkal büszkélkedhetett, mint a SAT1, a Pro7, a Kabel1, az N24 kereskedelmi tévéállomás, a Németország legnagyobb napilapkiadó vállalatában, a Springerben lévő 40,1 százalékos tulajdonrész révén pedig a Bild-Zeitung, a Die Welt, valamint a Forma–1 rendezési, tévéközvetítési jogai.


Értékes vállalatok az adóssághegy alatt

 Leo a “frank oroszlán”

Az alapító Leo Kirchet – a “frank oroszlánt” – tavaly a müncheni központú vállalatbirodalomnak hitelező német nagybankok bírták rá, hogy 75 éves korára, és a kialakult helyzetre tekintettel vonuljon vissza. A cégcsoport végzetes megroppanását az okozta, hogy szinte teljes egészében hitelekre épült. Ez sokág nem volt feltűnő, hiszen a német piacon szinte monopolhelyzetet élvezett, s a kusza vállalati struktúra sem segítette a tisztánlátást. Emellett Kirch mindig jó kapcsolatott ápolt a német politikai jobboldali köreivel is. Tavaly tavasszal azonban már politikai barátai sem tudtak segíteni rajta. 

 


Az alkudozás tárgyát képező KirchMedia 8,5 milliárd euró összegű adóssághegyet halmozott fel a hitelezők szerint. Ennek ellenére, olyan érdeklődők jelentkeztek az elmúlt hónapokban, mint a Springer/Bauer/Spiegel kiadói konzorcium és a Hypovereinsbank, a Commerzbank, amely a hollywoodi Columbia filmstúdióval közösen indult, továbbá Haim Saban amerikai filmproducer és a francia TF1 tévéállomás. Eddig egyik kiszivárogtatott ajánlat sem haladta meg a 2,6 milliárd eurót, a hitelezők előzetes várakozásaik szerint ennél jó egymilliárddal többet reméltek.


A mostani tárgyalási sorozaton a hitelezők a hírek szerint még versenyben lévő Sabannal nemcsak a 2 milliárd eurós eladási árról, de a kapcsolódó feltételekről is alkudoznak. A hírek szerint Saban a tévékonszern megszerzésén kívül a filmjogokkal is kereskedhetne. Ebbe az állományba 18 ezer film és sorozat tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik