Belföld

Dow Jones: csak vicc lehet a HVB Postabankra tett ajánlata

admin

2003. 06. 06. 10:31

A német pénzintézetek nem híresek humorérzékükről, de HypoVereinsbank csoport (HVB), a nagyságra második tőzsdén jegyzett német bankház bizonyára mégiscsak viccelt, amikor csütörtökön megerősítette, hogy fontolóra vette a magyar Postabank megvásárlását - írta a Dow Jones hírügynökség elemzője, John Coppock pénteken.

Alig egy hónapja, hogy a HVB 77 millió eurós veszteséget jelentett az első negyedévről, sokkal nagyobbat, mint az elemzők várták, miután tavaly egész évben 858 millió euró volt a vesztesége. A HVB-nek annyira nincs pénze, hogy kénytelen eltávolítani 100 milliárd eurónyi kockázatos vagyont a könyveiből és ritkítani az ingatlan-portfólióját – írta az elemző.

Még rosszabb, hogy a HVB még az idén kénytelen leválasztani és elsődleges kibocsátásban visszaengedni a tőzsdére koronagyémántját, a 2000 őszén részvénycserés ügyletben megszerzett Bank Austriát, hogy pénzhez jusson. Nem túl nagy humorérzékkel, a HVB éppen a Bank Austria maradékán keresztül pályázik majd a Postabankra, csupán azon logika alapján, hogy Ausztria közelebb van Magyarországhoz – írta a hírügynökség szerzője, majd föltette a költői kérdést: ugyan miképp képzeli magát a HVB olyan helyzetbe, amelyben ajánlatot tehet egy másik bankra? És mivel fog fizetni? Nincs félretett pénze, és a részvényei kétharmaddal olcsóbbodtak, mióta a rossz piac lapjárás elkezdődött.

Ami pedig egy másik bank igazgatását illeti, a HVB már megmutatta, hogy önmagát is alig képes vezetgetni: tavaly annyi volt már a rossz kintlevősége, mint a piaci értékének a fele. A HVB éppenséggel olyan rossz állapotban van, hogy inkább maga tűnik jó ideje felvásárlási célpontnak, esetleg egyesülvén a hasonló pénzszűkében lévő Commerzbankkal – írta Coppock. A HVB Postabank-vásárlási elképzelése egyszerűen vicc, és a magyar kormány jobban tenné, ha egy magyar bank HVB-nek való eladása helyett inkább maga tenne ajánlatot a HVB megvásárlására: már az is megváltás lenne a HVB-nek – írta a Dow Jones hírügynökség elemzője.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.