Belföld

Az eurózónában a várakozásnak megfelelő a GDP-növekedés

Az eurózóna gazdaságai az idei év első negyedében - az előző negyedhez képest - stagnáltak, az éves szintű gazdaságnövekedés 0,8 százalék - az Európai Unió statisztikai hivatalának első negyedévre vonatkozó második becslése szerint. Az adatok pontosan megfelelnek az elemzői várakozásoknak és az előző becslésnek is. Az EU egészében az előző negyedhez viszonyítva 0,1 százalékos volt a növekedés.

Elemzők az eurózónára az előző hónaphoz képest változatlan, éves szinten 0,8 százalékos bővülést vártak a negyedik negyed éves szintű 1,2 százalékos, az előző negyedhez viszonyított 0,1 százalékos emelkedése után. Az eurózóna első negyedévi növekedési becslésével egyidejűleg közölt előrejelzésében az Európai Bizottság 0,0-0,4 százalék között várja a második és harmadik negyedévi növekedési ütemet az eurózónában, a megfelelő előző negyedekhez viszonyítva.

Az első negyedben az övezet nagy gazdaságai közül 0,3 százalékkal bővült a francia és 0,5 százalékkal a spanyol, miközben az övezet legnagyobb gazdaságában, a németben 0,2 százalékos volt a visszaesés és az olasz gazdaság is 0,1 százalékkal gyengült az első negyedben. Az export az övezetben 0,6 százalékkal esett az előző negyedhez viszonyítva, viszont 3,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az import 0,6 százalékkal emelkedett negyedéves és 5,1 százalékkal éves szinten.

A Bizottság korábbi jóslata szerint az idei egész évi eurózónás növekedés 1 százalék lesz – a tavalyi 0,84 százalék után – és nem 1,8 százalék, mint korábbi előrejelzésében. Németország esetében 0,4 százalékos idei gazdasági növekedésre számít az EU, korábban még 1,4 százalékot várt. Egy százalék vagy az alatti lesz a GDP gyarapodása az idén Olaszországban, Hollandiában és Portugáliában. A francia és a luxemburgi növekedésre 1,1 százalékot jósolt Brüsszel, amely az Európai Unió egészére is 1,3 százalékos GDP-növekedést vár, jóllehet korábban 2 százalék volt a várakozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik