Belföld

Húsgyárak: fejlesztés vagy bezárás?

Az uniós egészségvédelmi és higiéniai szabályok betartása szempontjából a szegedi szalámigyár makulátlan, de Magyarországon olyan húsfeldolgozó üzemek is vannak, amelyek a legelszántabb húsevőket is elriasztanák - írta kedden a La Libre Belgique.

A belga napilap különtudósítója a Pick Szeged Rt.-nél járt, és a nagy múltú vállalat példájával szemlélteti, hogyan kellene működniük egy EU-csatlakozásra készülő készülő országban az élelmiszeripari üzemeknek.

A szalámigyárat felkereső látogatók csak alapos fertőtlenítés után, megfelelő védőruhában léphetnek be az üzem területére, ahol a Csongrád Megyei Önkormányzathoz tartozó 25 szakértő ellenőrzi folyamatosan a gyártás minden fázisát. “Nyilván nem véletlen, hogy a magyar hatóságok éppen ezt a vállalatot mutatják meg a látogatóknak” – jegyzi meg Sabine Verhest.

Negatív példákat a tudósító nem említ, de emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be: a magyar hatóságoknak is figyelemfelhívó leveleket fog küldeni, amelyekben többek között arra sürgeti őket, hogy mielőbb tegyenek lépéseket az élelmiszeripari üzemek korszerűsítése érdekében.

“Magyarország uniós csatlakozásával egy sor végképp menthetetlen üzemnek befellegzik majd, de a többieknek is felkészülten, sőt szuperfelkészülten kell várniuk 2004. május 1-jét, ha nem akarják bezárni kapuikat” – írta.

Utal arra is, hogy mivel a korszerűsítés idő- és pénzigényes, 44 magyar húsfeldolgozó üzem haladékot kapott. Nekik csak 2006. december 31-re kell minden tekintetben megfelelniük az uniós normáknak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik