Belföld

Az orosz kormány eladná a Szvjazinveszt többségi tulajdonát

Az orosz kormány azt fontolgatja, hogy az eredetileg tervezettnél nagyobb részt ad el a Szvjazinveszt távközlési cégből - közölte Leonyid Rejman távközlési és informatikai miniszter hétfőn.

A kormány eredeti ajánlata, 25 százalék mínusz két részvény eladása – úgy tűnik, nem vonzza a külföldi befektetőket. Az ajánlat vonzóbbá tétele érdekében a kormánynak célszerű fontolóra venni az egész 75 százalék mínusz egy részvény eladását – mondta.

25 százalék plusz egy részvény a Mustcom Ltd., a Soros György érdekeltségi körébe tartozó nemzetközi konzorcium tulajdonában van, aki 1997-ben vette meg 1 milliárd dollárért. Az orosz kormány eredetileg a 25 százalék mínusz két részvényt aukción 1 milliárd dollárért szándékozta eladni 2003-ban, az árat iparági résztvevők és pénzügyi tanácsadók nem tartják reálisnak.

Egy távközlési tanácsadó szerint a Szvjazinveszt teljes privatizálása a piac számára kedvező lenne, mert valószínűleg stratégiai befektetőket vonzana a regionális távközlési cégekbe és felgyorsítaná a díjszabás reformját. A Szvjazinvesztnek 25-51 százalék szavazó részvénye van valamennyi regionális távközlési szolgáltatóban és az OAO Rosztelekom távolsági távközlési szolgáltatóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik