Belföld

Júniustól új áramkereskedő a piacon

Megkezdi az energiakereskedelmi tevékenységet június 1-jével a D-Energia Kft., a Démász Rt. és a Budapesti Erőmű Rt. közös áramkereskedő cége.

A szabadpiaci kereskedelmi tevékenységet az új villamosenergia törvény teszi lehetővé, amely rendelkezik arról is, hogy a közüzemi szolgáltatást és a szabadpiaci kereskedelmet el kell különíteni egymástól.

A villamosenergia-ipari liberalizáció Magyarországon 2003. január 1-jén indult, ekkortól működhetnek a kereskedő cégek is, amelyek a feljogosított nagyfogyasztók számára szolgáltatnak áramot.

A D-Energia Kft.-t 2002 őszén hozta létre 90 százalékos tulajdoni hányaddal a Démász Rt. és 10 százalékkal a BE Rt. – mindkét cég a francia Electricité de France érdekeltsége. A társaság jegyzett tőkéje 50 millió forint, ezt a közeljövőben felemelik a tervezett üzleti forgalom függvényében.

A D-Energia Kft. január 1-jével megkapta a szükséges kereskedői és export-import engedélyeket a Magyar Energia Hivataltól. Jean-Claude Meynard, a D-Energia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2003-as üzleti évben mintegy 13 millió euró forgalomra számítanak és 300 millió kilowattóra áram értékesítésére.

Várakozásaik szerint ez a feljogosított fogyasztói igény mintegy 5 százalékát fedezné. Az ügyvezető igazgató lehetőséget lát arra, hogy 2005-re a D-Energia részesedése a magyar szabad árampiacon elérje a 10 százalékot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik