Belföld

Júniustól új áramkereskedő a piacon

admin

2003. 06. 02. 13:20

Megkezdi az energiakereskedelmi tevékenységet június 1-jével a D-Energia Kft., a Démász Rt. és a Budapesti Erőmű Rt. közös áramkereskedő cége.

A szabadpiaci kereskedelmi tevékenységet az új villamosenergia törvény teszi lehetővé, amely rendelkezik arról is, hogy a közüzemi szolgáltatást és a szabadpiaci kereskedelmet el kell különíteni egymástól.

A villamosenergia-ipari liberalizáció Magyarországon 2003. január 1-jén indult, ekkortól működhetnek a kereskedő cégek is, amelyek a feljogosított nagyfogyasztók számára szolgáltatnak áramot.

A D-Energia Kft.-t 2002 őszén hozta létre 90 százalékos tulajdoni hányaddal a Démász Rt. és 10 százalékkal a BE Rt. – mindkét cég a francia Electricité de France érdekeltsége. A társaság jegyzett tőkéje 50 millió forint, ezt a közeljövőben felemelik a tervezett üzleti forgalom függvényében.

A D-Energia Kft. január 1-jével megkapta a szükséges kereskedői és export-import engedélyeket a Magyar Energia Hivataltól. Jean-Claude Meynard, a D-Energia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2003-as üzleti évben mintegy 13 millió euró forgalomra számítanak és 300 millió kilowattóra áram értékesítésére.

Várakozásaik szerint ez a feljogosított fogyasztói igény mintegy 5 százalékát fedezné. Az ügyvezető igazgató lehetőséget lát arra, hogy 2005-re a D-Energia részesedése a magyar szabad árampiacon elérje a 10 százalékot.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.