Belföld

Jóléti államukat nyirbálják a németek

admin

2003. 06. 02. 09:43

A német szocdemek rendkívüli reform-pártkongresszusán a küldöttek döntő többséggel elfogadták vasárnap az ország szociális ellátórendszereiben jelentős átalakításokat, a jóléti állam megnyirbálását jelentő, Schröder kancellár nevéhez fűződő Agenda 2010 tervezetet - olvasható a Népszabadságban.

Nincs más kiút, le kell nyelnünk a keserű pirulát, el kell fogadnunk a sok eddig természetesnek tekintett juttatásról való lemondást – hangzott a kancellár felhívása

A berlini Estrel szállodában 524 küldött tárgyalta az Agenda 2010 előterjesztéseit, a jelenlévők mintegy kilencven százaléka voksolt igennel. A nemmel szavazó pártbaloldalnak nem sikerült lényegi változtatásokat elérni a tervezeten, noha néhány kérdésben módosították a szöveget.

A pártvezetés kiállt Gerhard Schröder programja mellett, és visszaverte a baloldalról jövő, némelykor demagóg támadásokat. Hans Eichel pénzügyminiszter a szavazás után figyelmeztette a hallgatóságot, az adóprés ismételt megszorítása nem járható út. “Németországban a jövedelemadó-mennyiség csaknem a felét a munkavállalók legjobban kereső felső tizede fizeti, míg a munkavállalók (jövedelem szerinti alsó) ötven százaléka az adóbevételek kilenc százalékát adja” – mondta.

A reformnak a Bundestagban is át kell mennie. A hajszálvékony kormánytöbbség ismeretében a pártbaloldal (mintegy tucatnyi SPD-képviselő) megbuktathatja a tervezetet. Az ellenzék viszont támogatja a reform alapgondolatát.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

US President Donald Trump speaks during a bilateral meeting with South Korean President Moon Jae-in in New York on September 24, 2018, a day before the start of the General Debate of the 73rd session of the General Assembly.   / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.