Belföld

Emelkedésére számítanak a BÉT-en

Bizakodóan tekintenek a hétfői budapesti tőzsdei kereskedés elé a tőzsdei szakértők. A BUX hétfőn 8365 ponton nyitott, ami 28,6 pontos növekedést jelent a pénteki záráshoz képest.

Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. vezető elemzője elmondta, hogy a magyar kereskedés a külföldi piacokat követi majd, ahol már most optimizmus uralkodik, hiszen a világ vezető börzéje, a New York-i nyereséggel zárta a pénteki napot a kedvező amerikai makroadatoknak köszönhetően. Az elemző szerint a bizakodó hangulat Budapesten is éreztetheti hatását.

„Optimista hangulatot kelt a nagybefektetőkben, hogy a vezető amerikai tőzsde komoly nyereséggel zárta a pénteki kereskedést” – mondta Kozma László, a CA IB Értékpapír Rt. szakértője, hozzátéve, hogy Európában az indexek már pozitív tartományban vannak, és ez a hangulat átterjedhet a budapesti kereskedésre is. Úgy vélte, a forgalom magasabb lesz, mint pénteken, hiszen az elmúlt két hét átlagos napi forgalma 10 milliárd forint körül volt.


Emelkedést várnak nyitáskör az európai tőzsdéken

Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok hétfőn emelkedéssel nyitnak, követve a pénteki New York-i irányzatot. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 33 pontos nyereséggel, a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 8 pontos nyereséggel kezdhet hétfőn.

Hétfő reggel a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései is meredeken fölfelé mutattak: a New York-i értéktőzsde irányadó mutatójának (DJIA) határidős jegyzése 42 ponttal, a Nasdaq piac összetett mutatójáé 6,50 ponttal emelkedett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik