Belföld

Magyar vendor – tőzsdei adatszolgáltatók

A tőzsdei események azonnali követése néhány ezer forintos havi díjból megúszható, de ennél sokkal többet hozhat a befektető konyhájára.

Közel 200 ezer forintot kerestem a múlt csütörtökön azon, hogy késleltetés nélkül követhettem az OTP részvényeinek kereskedelmét – mesélte a Figyelőnek egy befektető, aki 3 ezer bankpapírt adott el az említett napon. Az OTP-papír kurzusa ugyanis ekkor rövid idő alatt több mint 100 forintot zuhant, egyebek közt azért, mert a bank elnök-vezérigazgatója több mint 700 millió forintos pakettől vált meg, ami e papír napi forgalmának közel negyedét generálta. Az árfolyam erőteljes esése pedig komoly veszteséget okozhat annak az ügyfélnek, aki késlekedik ilyenkor a megbízással.

A fent idézett befektetőnek azonban nem jött teljesen „ingyen” az említett 200 ezer, bár kétségtelen, komoly befektetést azért nem igényelt a sikerhez nélkülözhetetlen szükséges plusz, a kereskedés real time – valós idejű – követése. A villámgyors adatközlést biztosító szolgáltatás alig több mint havi 3 ezer forintjába, a földgolyó fejlettebb részein felszámított díjakhoz hasonló összegbe került. 

Több megoldás van

 

A tőzsdézők számára szerte a világban számtalan lehetőség kínálkozik a tőzsdei árfolyammozgások figyelemmel kísérésére. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is széles a kínálat. Akik a kurzus alakulásáról a teljes kereskedési idő alatt folyamatosan akarnak tájékozódni, de beérik a 15 perces késleltetéssel, azok a Magyar Televízió teletext oldalain vagy az adatszolgáltatók valamelyikének internetes oldalain böngészhetnek. Míg persze az előbbi szinte ingyen van, addig utóbbi esetben a világháló elérése némi pénzbe kerül. Aki viszont késlekedés nélkül szeretné megtudni, hogy mi zajlik a parketten, az ennél jóval több lehetőség közül választhat. 

Adat-nagykereskedők

A valós idejű piacfigyelés érdekében a legkézenfekvőbb megoldásnak az úgynevezett vendorokkal (adat-nagykereskedőkkel) való szerződéskötés tűnhet, e cégek ugyanis közvetlenül a BÉT-tel állnak kapcsolatban. Ez az út azonban meglehetősen költséges, már a szükséges technikai háttér megteremtése is sokba kerül, az adatokat pedig maguk a szolgáltatók is csak súlyos milliók fejében tudják beszerezni a tőzsdétől.

Végigpásztázva a hazai kínálatot, a legolcsóbbnak egy internetes brókercég, az Equitas Rt. tűnik. Szolgáltatásáért például az ötödét sem kell fizetni annak az összegnek, amennyit az egyik vendor, az MTI-Eco számít fel. A két cég szolgáltatása között azonban felfedezhető némi különbség. Az Equitasnál például az alapdíjon túl megfizetett 200 forintért az előfizető nemcsak a top vételi és eladási ajánlatokat láthatja, hanem a legjobb ötöt is, s ezzel a piacról meglehetősen átfogó képet kaphat. Ezzel szemben az MTI-Eco többletszolgáltatása a testre szabás lehetősége.

Az Equitas Rt.-nél az is kedvező, hogy – noha tőzsdei alkuszcégről van szó – az ügyfeleknek nem kell számlanyitási, illetve számlavezetési díjat fizetniük. Ezzel szemben például a ConCorde Rt. internetes szolgáltatása eleve drágább és a cég számlavezetési díjat is felszámol, igaz még így sem költségesebb a tőzsdei árfolyamokhoz való hozzáférés, mint a vendoroknál.

Kevesen igénylik

 

A piacon egyébként jó néhány vendor cég működik, ám ezek többnyire a vastagabb pénztárcájú céges ügyfelekre, valamint az írott és elektronikus média szereplőire specializálódtak, s ennek megfelelően drágábban is nyújtják szolgáltatásaikat. A céges ügyfelek számát mintegy 1000-1200-ra becsüli a piac (a pontos adatokat a BÉT-nél, féltve a vendorok érdekeit, a Figyelő kérdésére nem kívánták elárulni). Maguk az adatkereskedők eltérő mértékben bizonyultak közlékenynek ügyfélkörük nagyságát illetően. Vaszily Miklós, a NetMédia Rt. vezérigazgatója például előfizetőik számát több százban határozta meg, míg Kis Márton, a TDC ügyvezetője 600 fős ügyfélkört jelölt meg, s ezzel a két cég minden bizonnyal piacvezető lehet. Kis szerint egyébként három évvel ezelőtt, a tőzsdei boom idején kétszer ennyi előfizetőt számláltak az adatszolgáltatók.  

Garasoskodók

A két piacvezetőt elgondolkodtatja, vajon az 1200 főnél lényegesen nagyobb, mintegy 20-25 ezres hazai befektetői kör vajon miért spórol a – brókercégeknél egyébként kötésenkénti minimumdíjnak megfelelő – havi 3-4 ezer forintos szolgáltatási díjon. Nem érdemes garasoskodni, hiszen ha jól megy a tőzsde és gyorsan mozognak az árak, miként fenti példánk is mutatja, a szóban forgó 15 perc a havi előfizetési díj sokszorosát jelentheti veszteségben és nyereségben egyaránt. Ehhez képest Kis Márton tapasztalatai szerint a veszteséget elszenvedő befektetők első dolga, hogy lemondanak a real time adatszolgáltatásról.

Az előfizetői létszám bővülését elsősorban a tőzsde felfelé ívelésétől, illetve a BÉT díjcsökkentésétől várják a cégek. Ami az utóbbi lehetőséget illeti, az idén a vendoroknak a BÉT felé fizetendő díj két tételből tevődik össze: a 23-37 ezer eurós éves fix díjból (a top, illetve a legjobb öt ajánlat követésének ára) és az előfizetőnkénti 8,5, illetve 17 eurós havi tarifából.

A BÉT egyébként az idén tavasztól olyan speciális új csomagot kínál, amely egy alacsonyabb éves fix összeg fejében (22-24 ezer euró) lehetővé teszi az adatkereskedőknek, hogy korlátlan számú magánügyfél számára értékesítsék a real time adatokat. A TDC már bevezette az ennek megfelelő új előfizetői csomagokat, és Vaszily elmondása szerint a napokban a NetMédia is benyújtotta igényét a szolgáltatásra a BÉT-nél. Az Equitas a TDC-vel együttműködve szintén alaposan megvágta korábbi díjait, a Figyelő által megkérdezett többi vendor viszont arról számolt be, hogy a jelenlegi BÉT-árak mellett nem tudják olcsóbbá tenni szolgáltatásaikat.

Pozitív kilátások


Magyar vendor – tőzsdei adatszolgáltatók 1

Kattintson rá!

Ha jobb napok köszöntenek a parkettre, a tőzsdei adatszolgáltatás igencsak jövedelmező vállalkozás lehet. A NetMédiánál és a TDC-nél a mostani előfizetői létszám az üzletág nullszaldó körüli üzemelését biztosítja.

A TDC jövőbe vetett hitéről tanuskodik, hogy nemrégiben felvásárolta egyik konkurense, a Fornax ügyfélállományát. Így amennyiben az említett 20-25 ezer fős aktív (legalább heti három üzletet kötő) tőzsdézői körnek a mostaninál csak egy kicsivel nagyobb része dönt a real time adatok előfizetése mellett, az adatszolgáltatók működése nyereségessé válhat, sőt a cégek képviselői szerint némi díjcsökkentést is hozhat az ügyfelek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik