Belföld

Privatizálják a legnagyobb bolgár nyomdát

A bolgár privatizációs ügynökség tendert írt ki a legnagyobb bolgár nyomdaipari komplexum a Rodina privatizációjára. A pályázaton a Rodina nyomdaipari és újságkiadással foglalkozó részlegeinek 51 százalékára lehet ajánlatot tenni július 16-áig.



 A Rodina dobozgyár magyaroké

Az egyik legnagyobb magyar papírgyár, a Dunapack idén februárban vette át a bolgár Rodinvest AD részvényeinek 98,08 százalékát. A szóban forgó bolgár társaság cég birtokolja az ugyancsak plovdivi Rodina AD hullámdobozgyár részvényeinek 91,35 százalékát. A budapesti Dunapack Rt. az osztrák Hamburger AG tulajdonában van. A csoport Közép-Európa egyik legjelentősebb papír- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, évente mintegy 800 ezer tonna csomagolópapírt és 350 ezer tonna csomagolóeszközt állít elő.

A jelentkezők szakmai befektetők lehetnek, hiszen nyomdaipari és kiadóvállalatok vár a bolgár privatizációs ügynökség. A pályázóknak legalább 10 millió levás (nem egészen 5 millió eurós) forgalmat kell felmutatniuk a tavalyi évben. Ugyanakkor megengedett, hogy a pályázaton több cég együtt jelentkezzen, tehát konzorciumok is részt vehetnek a tenderen. Ugyanakkor a nyomdaipari és a kiadóvállalatoknak ezekben a konzorciumokban legalább 51 százalékos részesedéssel kell rendelkezniük – írja a novinite.com internetes újság.

Jelenleg a bolgár állam a Rodina – a legnagyobb bolgár nyomdaipari vállalat – 94,28 százalékát tartja a kezében. A komplexum hatvan újság és magazin előállításában vesz részt a balkáni országban. Reklámanyagokat, kalendáriumokat szintén nyomtatnak itt, de a bevételek 80 százaléka újságkiadókkal kötött szerződésekből realizálódik. A Rodina fő konkurense a balkáni országban a Newspaper Group Bulgaria OOD.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik