Belföld

Paks: óvodából jött a rémhír

Egy újságírónő fogalmazta meg azt a mobiltelefonon terjedő szöveges üzenetet, amely azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomerőmű egyik részlege; az álhírről korábban óvodások beszéltek, amit egy óvónő komolyan vett.

Papp Károly ezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtökön a rendőrség budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: szerdán este 10 óra után jutottak el ahhoz az újságírónőhöz, aki megalkotta az sms-t.

Az ügy részleteiről szólva elmondta: az álhír egy budapesti óvodából indult, amikor az egyik óvónő a gyermekek Paksról folytatott beszélgetését hallotta, s ez alapján felhívta családját és barátait, hogy robbanás történt az atomerőműben, zárják be az ajtókat, ablakokat és ne fogyasszanak zöldséget.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán indított nyomozást közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert az akkori információk szerint Fejér megye területéről indultak az sms-ek.

A nyomozás megállapította, az üzenet a családon és a barátokon kívül egy fővárosi újságírónőhöz is eljutott, aki végül mobiltelefonon terjedő szöveges üzenetté alakította az információt.

Papp Károly elmondta: egy székesfehérvári ismerős is megkapta az üzenetet, felhívta a katasztrófavédelem ügyeletét és tájékoztatást kért az üzenet valóságtartalmáról, így kapott információt szerdán fél kettőkor a rendőrség az üzenetről.

A nyomozás során technikai eszközök igénybevételével jutottak el az sms megfogalmazójához, és az álhírt elindító óvónőhöz. Mivel Budapestről indult a közveszéllyel fenyegetés, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság veszi át a nyomozást.

Salgó László országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: állampolgári felelőtlenség játszott közre az álhír terjesztésében, annak semmiféle politikai tartalma nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik