Belföld

Kanadában legalizálják a marihuánát? – Bushék bírálnak

A kanadai kormány törvénytervezetet nyújtott be a parlament elé, amely szerint nem kriminalizálják a kis mennyiségű marihuána tartását. Az USA máris bírálja a tervet.

Amerikai hivatalnokok szerint fokozná a két ország közötti drogcsempészetet, ha Kanadában engedélyeznék a marihuána birtoklását. A kanadai kormány tervei szerint a kis mennyiségű „fű” tartása a jövőben nem minősülne bűncselekménynek. A törvénytervezet szerint, amely immár a parlament elé került, legfeljebb 15 gramm marihuána tartásáért mindössze pénzbüntetés járna. Felnőttek esetében a bírság 290 amerikai dollárnak felelne meg, kiskorúak esetében az összeg 182 dollárt tenne ki.


Évi 4-7 milliárdos export 

Kanadai forrásokra hivatkozva a The Washington Post azt írja, hogy az északi szomszédból az USA-ba irányuló marihuána-export 4-7 milliárd dollár közötti értéket képvisel évente. Washington szerint a kanadai törvénymódosítás ösztönözné a kábítószerélvezetet, és a megengedés irányába hatna. A kanadai liberálisok indítványa otthonukban is népszerűtlen egyes társadalmi csoportok előtt. A rendőrség és az ellenzéki pártok egyaránt ellenzik az enyhébb megítélést kábítószerügyben. 

Várhatóan átmegy a parlamenten a tervezet


A tervezetet támogatja Jean Chretien kanadai miniszterelnök Liberális Pártja, amely kényelmes többséggel rendelkezik az ottawai parlamentben. A The Washington Post szerint ezért igen valószínű, hogy a törvényhozás jóváhagyja a kabinet előterjesztését.

Ugyanakkor Chretien a Bush-adminisztráció határozott tiltakozása ellenére döntött a törvény előterjesztése mellett. Kanada déli szomszédja, az USA illetékesei szerint ugyanis már most is a legerősebb és legveszélyesebb marihuánaimport Kanadából érkezik az Egyesült Államokba. Minderről a Fehér Ház nemzeti drogpolitikáért felelős vezetője, John P. Walters nyilatkozott. Walters hozzátette: a kanadai termelés egyre növekszik, és egyre kevésbé ellenőrizhető.


“Nem legalizáljuk a marihuánát”


Martin Cauchon kanadai igazságügyi miniszter, aki a tervezetet benyújtotta a parlamentnek, megpróbálja megvédeni ötletét: a kanadaiak többsége egyetért szerinte az intézkedéssel. Cauchon ugyanakkor hangsúlyozza: „nem legalizáljuk a marihuánát. Nem is tervezzük ezt. Csupán módosítjuk bizonyos cselekmények üldözési metódusát.”

A cannabisfogyasztás a miniszter szerint elsősorban egészségügyi kérdés. „Nem szabad, hogy kriminalizáljuk az ügyet. Fel kell tennünk a kérdést a társadalomnak: megéri-e, hogy büntetőügyet csinálunk egy rossz választás miatt?” – fogalmazott a tárca vezetője, aki szerint a módosítás nyomán a büntetés és a bűn jobban aránylik majd egymáshoz.

A „dekriminalizáció” – ahogyan ezt Kanadában nevezik – az ottawai illetékesek szerint együttjárna egy országos kampány indításával, amelyben a figyelmet felhívnák a kábítószerélvezet veszélyeire.


Fokozzák a nem orvosi célra termesztők büntetését


A törvénymódosítás nyomán fokoznák a büntetést azok esetében, akik illegálisan marihuánát termesztenek. Kis mennyiségű növényt azonban termeszthetnek azok, akiknek orvosi megfontolások miatt van szükségük erre. (2001-ben Kanadában jogszabály született arról, hogy kormányzati engedéllyel az orvosi indoklással igazolt rászorulók termeszthetnek maguknak marihuánát.)

Egyes kanadai városokban egyébként már most is viszonylag súlyos a kábítószer-helyzet. Vancouverben, a nyugati parti kikötővárosban például a heroinisták a nyílt utcán „lövik be” magukat, ezért a helyi politikusok nyilvános helyeket javasolnak felállítani, ahol ellenőrzött módon adagolhatnák a heroint a függők, és ott kapnának tűt is ehhez. A marihuánát pedig szakosodott kávéházakban árulják Kanada egyik leggazdagabb városában, Vancouverben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik