Belföld

Nemzeti Földalap – adómentes lesz az életjáradék

A kormány javaslata alapján adómentessé válik a Termőföldet Életjáradékért elnevezésű program keretében szerzett életjáradék - közölte Benedek Fülöp, a Nemzeti Földalap (NF) elnöke kedden Egerben sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartott, hogy a program keretében 9 Heves megyei gazdával írt alá szerződést az NF elnöke.

Benedek Fülöp elmondta: az Országgyűlés várhatóan szeptemberben dönt a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításáról, ami a nyugdíjhoz hasonlóan adómentessé kívánja tenni az életjáradékot. Emlékeztetett: a juttatást, amelyet azok a 60. életévüket már betöltött személyek vehetik igénybe, akik termőföldjüket életjáradék fejében felajánlják a NF-nek, ma forrásadó terheli.

Benedek Fülöp bejelentette: a program június elején meghirdetésre kerülő második körében már nem csak azok igényelhetnek életjáradékot, akik egy adott földterület egészének tulajdonjogával rendelkeznek, hanem az osztatlan közös tulajdonnal és a részarány-tulajdonnal rendelkezők is igényelhetik a juttatást.

Tájékoztatása szerint a program első körében 18 ezren érdeklődtek az életjáradék lehetősége után és közel 6 ezer szerződés született, ennek nyomán 10-12 ezer hektárral bővült Nemzeti Földalap, amely 1,3 millió hektárral rendelkezik.

Az életjáradék meghatározásánál a vételár dupláját veszik alapul; ez az összeg 60 éves személy és egymillió forintos alapösszeg esetében havi 14.600, 80 éves ember esetében 20.000 forint, amit évente egy index alapján emelnek. A NF feladatait sorolva az elnök elmondta: az alap által kezelt földterületek felhasználásával 50 év alatt 500 ezer hektárral kívánják növelni a jelenleg 1,8 millió hektár erdőterületet.

A Várhelyi-terv megvalósítása során az NF fogja biztosítani a földterületeket egy Tisza menti – összesen 1,5 millió köbméter víz befogadására alkalmas, 15-17 egységből álló – árvízi víztározó rendszer kiépítéséhez. Az NF által kezelt területeket bevonják az autópálya-építési programba is, hogy az amúgy is költséges beruházások, tovább ne dráguljanak. Területeket biztosítanak ugyanakkor a szociális föld programok megvalósításához – mondta a Nemzeti Földalap elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik