Belföld

Minden negyedik német cég külföldre igyekszik

A következő három évben megközelítőleg minden negyedik német ipari cég termelése egy részét külföldre akarja helyezni - állapítja meg a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) vizsgálata.

A 10 ezer megkérdezett cég terveiben mindenekelőtt a magas hazai munkabérköltségek, a nagy adó- és járulékelvonás és a szigorú munkaügyi szabályozások miatt szerepel a külföldi tevékenység tervezése.

A DIHK becslései szerint 2005-ig Németországban évente mintegy 50 ezer munkahely szűnik meg a tevékenységek áttelepítése miatt. Három évvel ezelőtt még csak minden ötödik ipari cég tervezte a külföldi tevékenységet. A DIHK fő ügyvezetője szerint riasztó, hogy nem csupán bérintenzív feldolgozóipari ágakat – a kilencvenes évekhez hasonlóan – akarnak külföldre kihelyezni, hanem az igazgatás, a kutatás-fejlesztés területeit, sőt az egyes cégek székhelyeit is. Ezzel Martin Wansleben szerint az ipari tevékenységek áttelepítése már új minőséget kap.


Az egyes iparágak között jelentős eltérés mutatkozik az elvándorlási kedv tekintetében. A ruházati iparban tevékenykedő cégek ötven százaléka készül külföldre, míg az elektronikai eszközgyártók közel negyven százaléka tervez hasonló lépést. A megkérdezett járműgyártó cégeknek is több mint egyharmada telepítené egyes részlegeit külföldre és a gépgyártási vertikumból is több mint a cégek egynegyede érzi úgy, hogy németországi tevékenységének legalábbis egy részét külföldre helyezné át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik