Belföld

Az ENSZ BT jóváhagyta az Irakra kivetett gazdasági szankciók feloldását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön 14 szavazattal elfogadta az amerikai-brit-spanyol határozattervezetet az iraki újjáépítésről. Szíria nem vett részt a szavazáson, amely az Egyesült Államok diplomáciai győzelmét jelenti.

A határozat lehetővé teszi az Irak ellen érvényben lévő ENSZ-szankciók feloldását, s jóváhagyja, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció irányíthassa az országot a törvényes, elismert, képviseleti kormány megalakulásáig.

A szavazás kimenetele nem volt meglepetés, mivel Dominique de Villepin francia külügyminiszter szerda este Párizsban Joschka Fischer német és Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy a három ország támogatni fogja a határozatot, amely “jó kompromisszum”. Washington az utolsó pillanatban engedményeket tett az ENSz nagyobb iraki szerepvállalását illetően, és nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérjenek Irakba.

Az olajpiac jelentősebb áreséssel vette tudomásul, hogy az ENSZ BT megszavazta az Irak elleni szankciók feloldását. A közel-keleti ország ezentúl korlátozások nélkül exportálhatja a nyersanyagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik