Belföld

Romló magyar versenyképesség

Az elmúlt évekhez képest romlott a magyar gazdaság pozíciója a nemzetközi küzdelemben - olvasható a Világgazdaságban. A svájci IMD legfrissebb versenyképességi listája szerint hazánk öt hellyel esett vissza 2002 óta – igaz, ez jórészt a lista bővítésének tudható be.

A kelet-közép-európai államok közül 2002-höz hasonlóan az idén is Észtország számít a leginkább versenyképesnek: a balti éllovas olyan uniós országokat, illetve régiókat előz meg, mint például Bajorország, Portugália vagy Katalónia.

A térség második legerősebb gazdasága Csehország, amely tavaly még csak bronzérmes volt. Magyarország ennek megfelelően a harmadik helyre szorult. Szlovákia – az abszolút pontszámot tekintve – nagyjából akkora lemaradással követi a cseh–magyar párost, mint amekkora azokat Észtországtól elválasztja. Érdekesség, hogy Szlovénia csekély mértékben ugyan, de északi szomszédunknál is rosszabb minősítést kapott a szakértőktől.

Még inkább figyelemre méltó, hogy a 20 millió feletti lakosságszámú országok mezőnyében (amelyeket a kisebbektől elkülönítve kezel az IMD) Románia és Oroszország is megelőzi Lengyelországot.

Magyarország nem kevesebb mint öt hellyel szorult hátrébb a tavalyi ranglistához képest, ám ez valójában mindössze egy pozíció elvesztését jelenti, hiszen az IMD tavaly óta jócskán bővítette a listára felvettek körét. Most először önálló régiók is megjelentek, hiszen – mint azt a tanulmányt jegyző szakértők a Világgazdaság kérdésére kifejtették – a befektetőket sokszor jobban érdekli például Katalónia, mint egész Spanyolország helyzete. A két részre bontott listának így összesen 59 szereplője van, amelyeket 321 kritérium (döntően tényadatok, kisebb részben üzleti vezetők véleménye) alapján minősített a lausanne-i üzleti főiskola.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!