Belföld

Virágzik a biotermékek piaca az EU-ban

A biotermékek iránti kereslet a jövőben is erősen növekszik - értékelték az EU agrárminiszterei kedden korfui tanácskozásuk végén.

A biotermékek üzlete évente 20 százalékkal bővül, bár jelenleg – még ezzel együtt is – egészen csekély részét teszi ki az élelmiszerek összforgalmának. Az előállított biotermékek értéke az idén először túllépi a 10 milliárd eurót az unióban.

Franz Fischer, az EU agrárbiztosa szerint a tagországoknak maguknak kell minőségi programokkal előállniuk e téren. Az agrárminiszterek ugyanakkor különleges jelzéssel akarják védeni a hagyományos termékeket. Fischler bejelentette, hogy szeptemberben Mexikóban a világkereskedelmi fordulón szeretnék elérni, hogy az égetett szeszekhez hasonlóan megfelelő nemzetközi élelmiszerjelzés vezessenek be.

Az elmúlt fél évtizedben mintegy tízszeresére, 110-120 ezer hektárra nőtt biogazdálkodás termőterülete Magyarországon. Az összes mezőgazdasági területnek még így is csupán mintegy másfél százaléka hasznosul a környezetet kímélő módon, szemben az Európai Unió 3 százalékos átlagával, de néhány éven belül a tervezett intézkedések révén utolérheti közösségi átlagot. A magas fogyasztói árak miatt a biotermékek csaknem 90 százalékát exportálják, s a kivitel túlnyomó része Nyugat-Európába kerül.

A ökogazdálkodás része az ország ez évben megkezdett nemzeti agrár- környezetvédelmi programjának és az Európai Unió is kiemelten támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik