Belföld

Az OTP a legnagyobb külföldi befektető Bulgáriában

A bolgár DSK bank megvásárlása az OTP részéről egyben a legnagyobb külföldi befektetés is Bulgáriában a privatizációs folyamat kezdete óta, így a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra is átfogóan ösztönző hatása lesz - mondta Szvetlozar Panov nagykövet.

A bolgár bankkonszolidációs társaság kedden döntött úgy, hogy az OTP ajánlatát fogadja el, és a magyar bank 311 millió euróért teljes egészében megvásárolhatja a legnagyobb bolgár lakossági bankot. A másik pályázó, az osztrák Erste Bank 293 millió eurót kínált.


A bolgárok többsége a DSK ügyfele


Bulgária budapesti nagykövete az MTI kérdésére szerdán kifejtette, hogy a bolgár kormány várakozásai szerint az OTP hozzájárul a DSK további fejlődéséhez, helyzetének stabilizálásához, ami azért is fontos szempont, mert a bolgárok többsége a bank ügyfele.


A nagykövet véleménye szerint az OTP számíthat a DSK bank jelenlegi sikeres vezetésére. Kraszimir Angarszki, a DSK jelenlegi vezetője népszerű, európai elismertségű kiváló szakember, nevéhez fűződik többek közt a bolgár valutatanácsi rendszer létrehozatala.


Magyarország az öt legnagyobb külföldi befektető közé kerül Bulgáriában


A DSK bank megvásárlásával Magyarország az első öt bulgáriai külföldi befektető közé kerül. Eddig a magyarországi befektetések értéke 22 millió euró volt, vagyis nagyságrendekkel emelkedik a DSK-ügylet lezárásával – mondta a nagykövet.

Az eddigi legnagyobb külföldi befektetés az első számú bolgár bank, a Bulbank értékesítése volt, amelyért az olasz Unicredito 360 millió eurót fizetett. – A Bulbankban hagyott éves nyereség azonban 90 millió eurót tett ki, vagyis reálisan az olasz pénzintézet 270 millió eurót fordított a befektetésre. Az DSK esetében a benthagyott nyereség 20 millió euró, vagyis nettó értéken 291 millió eurót költ az OTP a második legnagyobb bolgár bank megvételére – hangsúlyozta a nagykövet.

Lezárul a nagyprivatizáció a balkáni országban


Szvetlozar Panov szerint a DSK-ügylet azért is fontos, mert a Bolgár Telefon Társaság (BTK), illetve a dohányipari holding folyamatban lévő értékesítését kivéve ezzel gyakorlatilag lezárult a nagyprivatizáció Bulgáriában.

A jövőbeni magyar befektetésekre bizonyára pozitív hatással lesz az OTP szerepvállalása, javítja a magyar befektetők bizalmát. Aktivizálhatja a hitel- és pénzügyi kapcsolatokat a magyar és a bolgár üzleti szféra között. – Remélem, hogy az idegenforgalmi kapcsolatok fejlődésére is pozitívan hat majd az OTP megjelenése a bolgár piacon, hiszen azok hagyományosan igen aktívak voltak a két ország között. Ez az a terület, ahol még nagyobb tere lehet a külföldi befektetéseknek, hiszen a volt szakszervezeti üdülők értékesítése a közeljövőben várható – tette hozzá a nagykövet.


Nem volt politikai háttere a halasztásoknak


A nagykövet a DSK-ügylettel kapcsolatban cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint politikai háttere lehetett annak, hogy a privatizációs döntést többször elhalasztották. Úgy gondolom a halasztás oka az volt, hogy az illetékesek támadhatatlan és megalapozott döntést akartak hozni. Az OTP és az osztrák Erste Bank ajánlata pedig a mutatók többségében nagyon hasonló volt. Éppen ezért lett meghatározó végül a magasabb ár – tette hozzá.

A nagykövet elmondta, hogy a budapesti bolgár nagykövetség az értékesítés folyamatának egy-másfél éve alatt aktív segítséget adott az OTP Banknak – miként a döntéshozatalban illetékes bolgár szerveknek is – számos kérdés tisztázásában.

Biztos vagyok benne, hogy a gazdasági kapcsolatokon túl a hagyományosan kiváló politikai kapcsolatok további javulását is szolgálja majd az OTP bulgáriai tevékenysége – jelentette ki a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik