Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének (HOSZ) igazgatója a Halételek országos ünnepe gasztronómiai fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján kedden Budapesten elmondta: Magyarországon egy ember évente jelenleg mintegy 3,2 kilogramm halat fogyaszt. Ez öt évvel ezelőtt, 1998-ban még csak 2,7 kilogramm volt.
Orosz szerint középtávon az a cél, hogy a jelenlegi halfogyasztás a duplájára emelkedjen, Magyarországon egy ember évente 6-7 kilogramm halat fogyasszon. A magyar halpiacon a kereslet-kínálat kiegyensúlyozott; évek óta 21-26 ezer tonna között alakul a magyar haltermelés. (A múlt évben a magyar haltermelés 21,336 tonnát tett ki.)
Magyarországról évente 2-3 ezer tonna halat exportálnak, elsősorban Németországba. A múlt évben ez a mennyiség 1728 tonna volt. A pontyexport, gyakorlatilag nullára csökkent: mindössze 338 tonnát sikerült exportálni 2002-ben. Ezt Orosz Sándor azzal magyarázta, hogy a német piacon a cseh konkurencia kiszorította a magyar terméket, illetve azzal, hogy érdemesebb volt a magyar piacon értékesíteni a pontyot, mint exportálni. Importból a múlt évben 7 ezer tonna mélyhűtött hal és további 7 ezer tonna konzerv érkezett az országba. Ennek értéke mintegy 7 milliárd forint volt.
Orosz Sándor aláhúzta: a halfogyasztást azért szeretnék növelni, mivel a rendszeres halfogyasztással a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken. Ezért hirdették meg a tavalyi Hal éve folytatásaként az idén a Hallakomák rendezvénysorozatot. Ennek keretében 40-45, hallal összefüggő országos eseményt rendeznek az idén.