Belföld

Eladás előtt feltőkésítik az FHB-t

A május 23-i közgyűlésen tőkét emel az eladás előtt álló FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. - közölte a kormány döntését László Csaba pénzügyminiszter. A hírre megugrott a kereslet a bank papírjai iránt.

Az Econews értesülései szerint az ÁPV Rt. az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-ben tervezett 2,5 milliárd forintos tőkeemelésből 1,5 milliárd forintot a jelzálogbanknak korábban nyújtott alárendelt kölcsöntőke transzformálásával teremt elő (az FHB visszafizeti a kölcsönt), így csak 1 milliárd forintnyi friss tőkét kell biztosítania. A tőkeemelésre a bank május 23-ra összehívott évi rendes közgyűlésén kerül sor.


Az invesztíciónak meg kell térülnie

 

Jelentős túlkereslet volt a május 12-i aukción az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. által felkínált jelzáloglevelekre, de a hitelintézet csak a felajánlott mennyiséget értékesítette.


Az állami tulajdonú jelzálogbank feltőkésítéséről a múlt
héten döntött a kormány annak érdekében, hogy a rendkívül
dinamikusan bővülő lakáshitelezési tevékenység növekedésének
tőkehátterét megteremtse. Az invesztíciónak azonban az FHB
értékesítése során meg kell térülnie – hangsúlyozta László Csaba pénzügyminiszter a kormány határozatának ismertetésekor.


Nagyobb részvénypakettet értékesíthetnek


Az alárendelt kölcsön alaptőkévé átalakítása révén az állam így
nagyobb részvénypakettet tud értékesíteni. Egyes szakértők a jegyzett tőkére vetítve jóval 200 százalék feletti árfolyamot
tekintenek reálisnak. Az FHB jegyzett tőkéje jelenleg 4,1 milliárd forint, saját tőkéje 2002 végén 5,67 milliárd forint volt. A
tőkeemelésre várhatóan névértéken kerül sor, de erről még nem született döntés.


Az alárendelt kölcsöntőke szerepe ma elenyésző


Az ötéves futamidejű alárendelt kölcsöntőkét 1999-ben kapta az FHB a vagyonkezelőtől szavatoló tőkéje megerősítésére. A kölcsön szerepe a források között ma már elenyésző, 2002 végén az összes kamatozó forrás 1,3 százalékát tette ki. A tulajdonosi kölcsön ugyanakkor a jelzálogleveleknél drágább forrás volt az FHB számára, a bank tőzsdei jelentése szerint átlagkamatlába tavaly 11,51 százalék volt, míg a jelzálogleveleké 9,66 százalék.


Piacvezető a jelzáloglevél piacon 


Az 1998 márciusa óta működő jelzálog-hitelintézet a tavalyi évet 523 millió forint adózás előtti profittal zárta, 115,6 milliárd
forint mérlegfőösszeg mellett. Az átlagos saját tőke arányos
nyereség (ROE) 6,75 százalék, az átlagos eszközarányos nyereség (ROA) 0,33 százalék volt. A bank saját és refinanszírozott hitelállománya 2002 végén meghaladta a 106 milliárd forintot. A hitelek finanszírozására a bank a múlt évben 75 milliárd forintnyi jelzáloglevelet értékesített, a jelzáloglevél portfolió 2002 végén túllépte a 100 milliárd forintot. Az FHB a nyilvános kibocsátások terén piacvezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik