Belföld

Személyi mulasztás történt Pakson

Személyi mulasztást és a Paksi Atomerőműben érvényes tájékoztatási menetrend megsértését állapította meg az a vizsgálat, amelyet a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartályában történt, múlt hét szombati vegyszeradagolást követően rendeltek el a vállalatnál.

Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője elmondta, a vizsgálat szerint a vegyészeti művelet rendelkezett jóváhagyott programmal, viszont a végrehajtás során ettől eltértek.

Az eseménynek nem volt biztonsági kockázata, radioaktív anyag kibocsátására sem került sor. A vizsgálat megállapította, hogy személyi mulasztás történt, amely felelősségre vonással jár.

A tájékoztató központ vezetője beszámolt arról is, hogy az eseménnyel kapcsolatban nem teljesültek az atomerőműben történő eseményekre érvényes tájékoztatási menetrend szigorú követelményei. A felügyeleti szervek és a hatóság nem kapott időben értesítést az erőmű felelős biztonsági szervezetétől, így a közvélemény tájékoztatása is megkésett. Emlékeztetett, az erőmű a május 3-i eseményt május 6-án délután jelentette az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH).

Az atomerőmű vezérigazgatója azonnali intézkedéseket hozott. Ennek megfelelően soron kívül kell értékelni minden olyan eseményt, amely a sérült fűtőanyaggal, vagy az üzemzavar következményeinek felszámolásával kapcsolatos. A továbbiakban azonnal, a szokásos egyeztetések mellőzésével kell tájékoztatni a vezérigazgatót és az erőmű kommunikációs vezetőjét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik