Belföld

IMF-intő a bolgár privatizáció elhúzódása miatt

A Nemzetközi Valutaalap pénteken sürgette Bulgáriát, hogy a hosszan elhúzódó privatizáció végvezvitelével biztosítsa arról a külföldi befektetőket: képes eleget tenni ígéretének.

A bogár kormány március óta halogatja a BTC távközlési vállalat és a Bulgartabak dohányipari monopólium eladását, amivel Szófia rontja a külföldi befektetőknek az országról alkotott felfogását – mondják az elemzők. Körükben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy vajon Szófia képes-e a gazdaságszerkezeti változások véghezvitelére. A reformok létfontosságúak az ország hitelképességi megítélésének javítása, illetve a hitelfelvételek szempontjából.


Minderről Jerald Schiff, az IMF küldöttségének pénteken Szófiába érkezett vezetője nyilatkozott megérkezésekor. Schiff 12 napos látogatást tesz Bulgáriában és értékeli az ország idei gazdasági teljesítményét, amelyre nézve irányadó az a két éves, 300 millió dolláros hitelmegállapodás, amit 2001 végén kötött Bulgária az IMF-el.


A 2001 júliusában hatalomra került bolgár kormány a BTC és a Bulgartabak gyors értékesítését helyezte kilátásba, miután az előző kormány ezt állandóan halogatta. Hónapok óta folytatott tárgyalások után azonban a mostani vezetés is megszakította a tárgyalásokat a BTC 65 százaléka iránt érdeklődő amerikai Advent pénzügyi csoporttal – az üzlet értéke mintegy 210 millió euró -, illetve a Bulgartabaknak egy a Deutsche Bank által vezetett csoportnak, 110 millió euróért történő értékesítéséről.

Ajánlott videó