Belföld

Egyhangúlag jóváhagyta az amerikai szenátus a NATO-bővítést

Az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta hét közép- és kelet-európai ország NATO-csatlakozását , ily módon üdvözölve az érintett egykori szocialista országok piacgazdasággal rendelkező demokráciává történt átalakulását, és az Egyesült Államokkal, illetve Nyugat-Európával létesített szövetségesi viszonyát.

A szenátorok 96 igen szavazattal támogatták Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország NATO-csatlakozását, ellenszavazatot senki sem adott le. Az igen szavazatok aránya jóval meghaladta a jóváhagyáshoz szükséges kétharmados többséget (a száz tagú testületben). Az amerikai törvényhozás alsóházának, a képviselőháznak nem kell szavaznia az ügyben.

A csütörtöki washingtoni szavazásig két NATO-tagállam, Kanada és Norvégia ratifikálta az észak-atlanti szövetség bővítését, amelyet mind a 19 tagországnak meg kell erősítenie. A hét országot még a NATO tavaly novemberi prágai csúcsértekezletén hívták meg hivatalosan a szövetséghez történő csatlakozásra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik