Belföld

Ballagás – 5 milliárdért

A százezer családot közvetlenül is érintő ballagás az ilyenkor szokásos közlekedési dugók és munkahelyi mulasztások mellett, ráadásul még nem is olcsó mulatság. Becsléseink szerint legalább 3-5 milliárd forint közé tehető az összeg, amit ezen a hétvégén erre a jeles eseményre elköltünk.

Közel ezer hazai középiskolában majd 100 ezren ballagnak ezen a hétvégén. Számításaink szerint egy diák ballagtatása kapcsán minimálisan 30-50 ezer forintot elköltenek a családok. Ráadásul olyan egyszeri, kiemelt fogyasztásról van szó, ami a családok szociális helyzetétől szinte független. Akik megengedhetik maguknak, hogy érettségit adó középiskolába járassák a gyermeküket, a több évi erőfeszítést megkoronázó ballagásra már nem sajnálják a pénzt. Szociológusok szerint, furcsamód a családok anyagi helyzete és a ballagási költekezése fordítottan aránylik – az alacsonyabb keresetek erőn felül is költekeznek.


Mi kell a ballagónak?


Először is formaruha. A fiúknak öltöny, a lányoknak kiskosztüm, vagy blúz és alj. Érdekes módon a fiúk kicsit többe kerülnek. Az áruházak és öltönyházak kínálatát végignézve, kitűnik, hogy minimálisan 13-14 ezer forintból vásárolható egy ballagásra elfogadható öltöny. A továbbiakban ezzel számolunk, bár tény, hogy a férfi öltönyök átlagára a KSH szerint már meghaladja a 30 ezer forintot. A női ruhák azonban valamivel olcsóbbak, s vélhetően nem tévedünk nagyot, ha a nemektől eltekintve, az olcsóbb öltönnyel számolunk. Ingre, blúzra azonban mindenkinek szüksége van, ezért hozzá számíthatunk még minimálisan 3 ezer forintot. Itt harisnya, ott nyakkendő: még egy ezres. A cipő, ami ilyenkor szinte kötelezően új, s még jó darabig szolgál majd vizsgára, ünnepélyre, esküvőre: legyen mondjuk átlagosan 10 ezer.  Aztán a csokrok. Egy szolid ballagási csokor, alig három szál virággal és a legkevésbé feltűnő szalaggal ma 1300-1500 forint. Egy kicsit díszesebb csokor már 3 ezer forintot kóstál. Ha a legolcsóbbal számolunk, s diákonként három csokorral, mert virág nélkül komolyabb családtag nem érkezhet: aligha becsüljük túl a virágok költségét fejenként 5 ezer forinttal. Egy apróbb ballagási ajándék 2 ezer forint. Ajándék, s máris elköltöttünk egy ballagó diákra: 35 ezer forintot. Ami ugye 100 ezer ballagóra vetítve: 3,5 milliárd forint.


Határ a csillagos ég


A 3,5 milliárd forint persze, csak valamiféle alsó becslés lehet. Nem számítottuk, az ilyenkor szokásos, pecsétgyűrűket, a családi vendéglőzést, a nagyobb ajándékokat – autókulcs -, a távolabb élő családtagok útiköltségét. Ezek ára nyilván társadalmi helyzettől, lakóhelytől, iskolatípustól függően tág határok között mozoghat.               


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik