Belföld

Eredményesen csökkentette költségeit a Sanoma

Az idei első negyedben kissé növelte nyereségét a skandináv térség legnagyobb médiacége, a SanomaWSOY. A javuló eredmény elsősorban a költségcsökkentésnek volt köszönhető, és a cég fenntartja idei nyereség és bevételi előrejelzését.

A finn cég 2003-as nettó bevételeit gyorsabban várja
növekedni, mint az idei finn GDP-t. A hazai össztermék növekedését Finnországban 2 százalék alatt valószínűsítik. A Sanoma működési nyereségének növekedését az értékesítés erősödésének üteme felett várja, elsősorban a további költségcsökkentések miatt.


A cég első negyedéves működési nyeresége 14,8 millió euró, az
egy évvel korábbi 14 millió euró után. Ugyanakkor adózás előtti
vesztesége 100 ezer euró szemben a tavalyi év azonos időszakának 23,9 millió eurójával. A tavalyi negyedik negyedben jelentősen javította nyereségét a cég: a rendkívüli tételek előtt számított negyedik negyedévi nyereség 57,9 millió euró volt, amely 22 százalékkal haladta meg 2001-es utolsó negyedévit.


A működési nyereség javulása a negyedben főként az ingatlan és befektetési részlegeknek volt köszönhető, amelyek nyereségessé váltak. Ugyanakkor a Sanoma nem lát jelentősebb javulást az idén sem a hirdetési piacon. Mindazonáltal hirdetési bevételei tavaly Magyarországon 7 százalékkal, Csehországban 9 százalékkal és Belgiumban 3 százalékkal nőttek, miközben Hollandiában 3 százalékkal visszaestek.


A Sanoma 14 európai országban tevékeny, saját adatai szerint az ötödik európai folyóiratkiadó. A cég részvényei 1,5 százalékkal 9,01 euróra estek a helsinki értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik