Belföld

Drámaian visszaesett a VW nyeresége

A Volkswagen profitja a harmadára esett az idei év első negyedében. A német autóóriás forgalmában Kína kezdi átvenni a vezető szerepet, oly mértékben csökken a német kereslet a termékek iránt. A jelek szerint egyhamar más német vállalatoknál sem lesz javulás: áprilisban tovább növekedett, már a négy és fél millió közelében jár a munkanélküliség - írja a Magyar Hírlap.

A világ egyik legnagyobb autógyártója, a Volkswagen járműipari konszern profitja az idei első negyedévben 331 millió euró lett a tavalyi azonos időszak csaknem egymilliárd eurós nyeresége után. Az eredmény drámai romlása, amit a VW egy nagyobb értékű leírással és az euró árfolyamváltozásának a kedvezőtlen hatásával indokolt, még az elemzőket is alaposan meglepte.

A Volkswagen csoport üzemi eredménye nem kevesebb mint 47 százalékkal romlott az idei első negyedévben a 2002-es első három hónaphoz képest: 604 millió euró lett. A vállalat már márciusban jelezte, hogy romlik az eredményessége az idén, de a tegnapi sajtókonferencián az idei forgalom vonatkozásában már a tavalyinál (4,67 milliárd euró) is kisebbre módosította várakozásait a cég. Azzal együtt is, hogy a következő fél évben javulást vár.

A Volkswagen csoport piaci része tavaly 12,1 százalékos volt világszerte. (Nyugat-Európában 18,4, Kelet-Európában 14,2, Brazíliában 26,1, Az USA-ban 9,6, Kínában pedig 38,5 százalékát uralja a piacnak.)


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik