Belföld

Ötmilliárdos hiba az MFB korábbi mérlegében

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a 2001. évi beszámolóban kimutatott 1,434 milliárd forint mérleg szerinti profittal szemben valójában 3,470 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyelőtti évet - derül ki a hitelintézet 2002. évi évi beszámolójából.

Az eredmény módosulásának oka az, hogy az MFB-nek tavaly pótlólag 4,904 milliárd forint összegű céltartalékot kellett képeznie a mérlegen kívüli tételek között szereplő, le nem hívott hitelkeretekre, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megvizsgálta a bank 2001. évi tevékenységét.

A mérlegen kívüli tételek között szerepelnek azok a függő és biztos (jövőbeni) kötelezettségek valamint követelések, amelyek a pénzügyi helyzet értékelése szempontjából jelentőséggel bírnak, de a mérlegben nem jelennek meg.

A vizsgálat tavaly márciusban kezdődött, a bank az annak nyomán készült felügyeleti határozatot augusztusban kapta meg. (Az MFB vezetése tavaly júniusban, a kormányváltást követően változott.) A határozat egyik legfőbb észrevételként kötelezte a bankot az említett céltartalék megképzésére, ezzel egyidejűleg önrevízió elvégzésére a 2001-es évre vonatkozóan.

Az MFB 2002. évi beszámolójában háromhasábos mérleget és eredménykimutatást készített, s a feltárt jelentős összegű hibát módosító tételként bemutatja a 2001-es év adatai mellett. (Ezek nem képezik részét a tavalyi adatoknak.) A bank számviteli politikájában rögzített jelentős összegű hibahatár 500 millió forint.

Az eredménykorrekciónak nincs hatása sem a szavatoló tőke (2002 végén 91,922 milliárd forint), sem a tőkemegfelelési mutató (2002 végén 45,81 százalék) nagyságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik