Belföld

Áprilisig 400 milliárdos az államháztartás hiánya

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya ez év április végéig 400,4 milliárd forint volt, az éves előirányzat 48,1 százaléka. A Pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az államháztartás bevételei idén április végéig az előirányzat 32,2 százalékára teljesültek, a jóváhagyott kiadásokból 33,8 százalékot költöttek el.

Az idei év negyedik hónapjának végére a becsülhető hiány 397,2 milliárd forint volt – a korábbi évek szezonális ingadozásai alapján. A társadalombiztosítási alapok esetében a következő, májusi hónap terhére, a május elsejei munkaszüneti nap miatt, előrehozott finanszírozás következtében a bérkifizetéseknél az egyenleg mintegy 16 milliárd forinttal tért el a szokásos mértéktől.


Ez év január-április végéig a központi büdzsé hiánya 275,6 milliárd forintot tett ki. Tavaly az első négy hónapban az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – deficitje 316,3 milliárd forint volt, a központi költségvetés első négyhavi hiánya 240,2 milliárd forintot tett ki.


Ez év áprilisában a központi költségvetés egyenlege 51,5 milliárd forint hiánnyal zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlegében 68,2 milliárd forint hiány alakult ki. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1,5 milliárd forint többletet mutatott. Összességében az ez év áprilisi llamháztartási hiány 118,2 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik