Belföld

Indul az euró-kampány Svédországban

Göran Persson, az európárti svéd miniszterelnök augusztus helyett már májusban elindítja az “IGEN"-kampányt. A közös pénz ügyében szinte kettészakadt kormányzó szociáldemokraták ma próbálják először megbeszélni ellentéteiket.

A kormányfő szerint a szeptember 14-i népszavazás előtt nagy luxus lenne az eurócsatlakozás ellenzőinek átengedni a “csatateret”. Ezért az eredetileg csak augusztusra tervezett euró-kampány indítását előrehozzák, s már ebben a hónapban elkezdődik a mintegy 150 rendezvényt magában foglaló propagandakampány. Ma kerül sor egyébként arra a “történelmi találkozóra”, amelynek keretében a kormányon lévő szociáldemokraták egyre élesebb ellentétbe kerülő európárti és euróellenző szárnyának képviselői próbálnak szót érteni egymással.

Elemzők szerint az a tény, hogy az euró hívei a tervezettnél korábban kezdik el a kampányt, felboríthatja az eurószkeptikusok menetrendjét, hiszen a “Nem” oldal rákényszerül a már megtervezett kampány módosítására, a kampánypénz gyorsabb elköltésére, így az ellenzők nem tudják az utolsó négy-öt hétre összpontosítani akcióikat.

Érdekes, hogy az euró ellenzőinek eredetileg több pénzt juttatott az állam kampányolásra, mint a közös pénz támogatóinak: előbbiek 48 millió svéd korona (5,5 millió euró) állami kerettel gazdálkodhattak, az euró hívei csak 42 millió svéd koronával (4,8 millió euró).

A svéd parlament azonban az Igen oldal javára billentette a mérleg nyelvét, az európártiak kampányára további 22,5 millió koronát szavazott meg, míg az ellenzők csak 7,5 millió plusztámogatást kaptak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik