Belföld

A vajdasági cukorgyárosok értetlenkednek a re-export miatt kirótt EU-szankció miatt

A vajdasági cukorgyárosok értetlenül fogadják az EU-szankciót, amely az unióból importált cukor re-exportjáért sújtja a nyugat-balkáni országot.

Miodrag Kosztics, az újvidéki MK Commerc vállalat tulajdonosa, akinek három vajdasági cukorgyár is a birtokában van, úgy vélekedett a belgrádi B92 rádió szerint, hogy az Európai Unió azért függesztette fel Szerbia és Montenegró számára a cukorexportálási kedvezményeket, mert „Brüsszelben összetűzött egymással a gazdasági és politikai lobbi. Mint mondta, a politikai lobbi segítene a Balkán országainak, a gazdasági lobbi viszont megijedt a nyugat-balkáni térség legerősebb cukorgyártó iparától. Kosztics hangsúlyozta: cége nem szegte meg a cukorexportra vonatkozó szabályokat és bejelentette, perelni fog mindenkit, aki ennek az ellenkezőjét állítja.


Az EU illetékes bizottsága azért függesztette fel három hónapra a Szerbia és Montenegró irányába eddig alkalmazott exportkedvezményeket, arra derült fény, hogy az EU-ból importált olcsó cukrot a nyugat-balkáni országok – mint “balkáni cukrot – reexportálták az Európai Unióba, kihasználva a kedvezményeket. Az ilymódon törvénytelenül elért jövedelem meghaladta az összes jövedelem 40 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik