Belföld

Visszaszorult a Dacia a román piacon

Idén is egyre több az importkocsi a román autópiacon, például viszonylag sok Maseratit vesznek – derült ki a most közzétett statisztikai adatokból, amelyeket a kolozsvári szabadság című lap ismertetett.

A hivatalos statisztikák szerint idén, az év első három hónapjában nem egészen 22 ezer új autót adtak el Romániában. Ebből a hazai gyártók – a Dacia, a Daewoo és az ARO – 14 ezerrel részesedtek. A hazai gyártmányú gépkocsik eladása 20 százalékkal csökkent, míg ugyanennyivel növekedett az eladott importautók száma.

A legnagyobb forgalmazó továbbra is a Dacia. A francia Renault társaság tulajdonában lévő gyár 10,5 ezer, a craiovai Daewoo pedig 3252 gépkocsit adott el. Bár a Daewoo a statisztikákban látványos 30 százalékkal növelte eladásait az előző évhez képest, a három hónap alatt valamivel több mint ezer autót jelentő forgalomnövekedés nem sokat segít gondjain.

A craiovai gyárban a tavaly csődbe jutott dél-koreai Daewoo társaság volt a többségi tulajdonos, de a Daewoot átvevő General Motors nem tartott igényt a hazai gyárra, amely az elmúlt három évben csak veszteséget termelt, és 800 millió dollár adósságot halmozott fel.

Ha a Daewoo nehézségekkel küzd, akkor egyenesen katasztrofális a helyzete a harmadik hazai autógyártónak, a még állami tulajdonban lévő ARO-nak. A gyár az első három hónapban mindössze 292 terepjáróra talált vevőt.

A Romániában gyártott autók szerény, néhány ezres exportja az első negyedévben 63,5 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest. A külföldön gyártott gépkocsik további hazai piaci térnyerését a gazdasági sajtó szerint a vásárlóerő javulása mellett az elmúlt hónapokban indított agresszív hitelezési és lízingprogramok segítették.

A legtöbb új autót a Renault értékesítette Romániában az év első negyedében: 1417-et. A francia társaságot követi a Volkswagen 1212, valamint a Peugeot 1177 eladott autóval.

Nagyon is kelendők a külföldi luxusautók. A Mercedes idén már 594 gépkocsit adott el az országban, és képviseletet nyitott Bukarestben a méregdrága sportautóiról nevezetes olasz Maserati autógyár.

A Maserati évente kevesebb mint 10 ezer kocsit ad el az egész világon. A bukaresti képviseleten idén már négy ilyen sportautó talált vevőre, további ötre pedig előjegyzést adtak. A Maseratik ára Romániában sem kevesebb 100 ezer eurónál.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik