Belföld

A Belügyminisztérium fizeti a parkolási bírságot?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati eljárás keretében hozott szerdai döntése szerint jogsértő volt a fővárosban parkolási díjat nem fizető autósok adatainak kezelése. Az emiatt korábban megbírságolt autósok így polgári perek sorát indíthatják a Belügyminisztérium ellen.

Az LB ezzel részben hatályon kívül helyezte, részben pedig megváltoztatta a Fővárosi Bíróság 2002. július 11-i másodfokú jogerős ítéletét, ami szerint nem volt jogsértő az adatkezelés.

Az LB szerdai határozata szerint a Magyar Autóklub, mint felperes kérésére beadott felülvizsgálati kérelme szerint elindított eljárásban hozott határozata kimondja: a Belügyminisztérium adathivatala jogellenesen kezelte, illetve továbbította a parkolási díjat nem fizető autósok személyi adatait a Centrum Parkoló, illetve az Euro-Inford Adatkezelő Kft.-nek.


Szakértők szerint polgári perek sora indulhat a Belügyminisztérium ellen, hiszen akiket a  jogelllenes adatkezelés révén bírságoltak meg a parkolási társulások kártérítési igénnyel léphetnek fel. Nem kis összegekről van szó: április végén például egymillió forintos bírság ügyében vesztett pert másodfokon a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel szemben egy autós, míg egy másik gépkocsitulajdonosnak 350 ezer forintot kell kifizetnie.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik